Crobarometar: Otkad je na vlasti najlošiji rezultati HDZ-a, partija najlošije stoji IKAD

Nova tv

Izborna kampanja za Europski parlament obilježava politički travanj u Hrvatskoj. I vlast i oporba su na terenu, gdje traže svaki glas. Istodobno, HDZ je suočen s problemom istrage protiv svog drugog čovjeka, potpredsjednika Milijana Brkića, javlja Crobarometar Nove TV.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

HDZ je i dalje najjača politička stranka s potporom od 25,5 posto birača, na koje može računati u ovom trenutku. No za stranku na vlasti, a i u predvečerje europskih izbora, problem je što već treći mjesec zaredom pada potpora. Od veljače su izgubili tri postotna poena, a kampanja je tek počela.

SDP, koji se predstavlja kao alternativa, trenutačno može računati da bi 13,3 posto birača slijedilo Davora Bernardića. Za SDP je to najlošiji rezultat otkako se provode mjerenja popularnosti stranaka u Hrvatskoj.

Živi zid ima gotovo jednaku potporu među biračima kao i prošloga mjeseca, a trenutačno ova stranka može računati na 11,9 posto birača. Ipak, to nije ni blizu prosinačkim rezultatima kada su bili izjednačeni sa SDP-om na drugom mjestu.



MOST travanj završava s blagim porastom potpore i može računati na 6,5 posto birača, no sve je i dalje u okviru njihovih konstantnih rezultata, što znači da njihove aktivnosti na Markovu trgu ili terenu birači ne nagrađuju previše.

Nova politička opcija START i dalje se dobro drži kod birača, a u travnju mogu računati na potporu od 4,9 posto. Odmah iza njih nalazi se stranka Milana Bandića koja trenutačno ima potporu od 3,5 posto. Neovisni za Hrvatsku imaju jedan od boljih rezultata, a bilježe potporu od 3,1 posto. HSS je ovoga mjeseca malo lošiji, ali i dalje imaju potporu od 2,8 posto birača. Stranka Pametno travanj završava s potporom od 2,5 posto birača, HSU s 2,2 posto, a HNS i GLAS izjednačeni su s 2,1 posto potpore ispitanika. IDS trenutačno može računati na potporu od 1,7 posto birača, Reformisti Radimira Čačića na 1,1 posto, a potporu od 1,1 posto ima i Zelena lista. Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno dobivaju 7,4 posto potpore, a neodlučnih birača ovoga je mjeseca 8,5 posto.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI