Crvavo meso i meso staro mjesec dana na policama: Mesar otkrio što ne smijete kupovati

screenshot

Da je u Hrvatskoj pojedeno obilje zaraženog poljskog mesa, nekolicinu mesara s kojima smo razgovarali ne čudi previše jer, kako kažu, domaća proizvodnja spala je na niske grane.

Uvoz je progutao domaće proizvođače mesa, a osim toga i samim mesarima nije lako jer bore se s jakom konkurencijom koja ponajprije stiže iz trgovačkih lanaca.

No, naš sugovornik kaže da još uvijek postoji sloj građana koji su spremni odvojiti i koju kunu više za komad kvalitetnog, domaćeg mesa. Taj trend osobito je zabilježen u periodima oko blagdana kada poraste potražnja za domaćom svinjetinom i janjetinom.

“Danas su vam po dućanima hrenovke jeftinije od deset kuna, i to velika pakiranja, svinjetina se prodaje po smiješnim cijenama. Meso je upakirani u one celofane i kutije. Tko zna od kuda to dolazi i koliko traje transport. Kod nas su kontrole oštre, ali samo kada su u pitanju domaći proizvođači, s trgovačkim lancima to baš i nije slučaj nagledali smo se i naslušali svega”, tvrdi naš sugovornik kojega uopće nije iznenadila poplava upitnog poljskog mesa na domaćem tržištu, svjestan je, kako dodaje, da se na naše područje bez kontrole i kriterija uvozi sve i svašta, i do sada je to sasvim solidno prolazilo.

“Narod nema novaca pa ni ne može razmišljati o onome što jede. Svi gledaju uglavnom na cijenu, mi ti teško možemo pratiti odnosno ne možemo uopće jer ne postoji logika po kojoj se komad šunke može prodavati za 30-ak kuna”, tvrdi ovaj mesar s dugogodišnjim iskustvom koji nam je otkrio da su među ostalim upitni i tokovi kojima meso stiže na tržište u našoj zemlji.



“To se dovozi brodovima, kružile su priče o obradi trulog, ucrvanog mesa koje se kod nas samo preradi, začini i trpa u prodaju”, prepričava čovjek koji mesarski posao obavlja skoro dva desetljeća.

Ujedno, otkrio nam je koje meso nikada ne bi kupio u trgovačkim lancima.

“Mljeveno meso nikada ne bih kupio u trgovinama. Tu trpaju meso staro i po mjesec dana, začine za sa svime i svačime. Unutra stavljaju sol, šećer, vodu pa čak i vinobran kako bi porumenilo, na to svakako treba obratiti pažnju. Ne bih nikome preporučio da to kupuje”, zaključio je mesar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI