Čudi vas što je Sberbank vlasnik najvećeg udjela u Agrokoru? Evo kako je Todorić tri puta besramno prevario Ruse!

ilustracija

Čudi vas što je Sberbank vlasnik najvećeg udjela u Agrokoru? Evo kako je Todorić tri puta besramno prevario Ruse!

Mnogi se u Hrvatskoj zgražaju nad podatkom da je ruski Sberbank prema novoj nagodbi postao vlasnik gotovo 40% udjela u novom Agrokoru. Međutim, to je realna posljedica neslanih šala i prijevara koje je Ivica Todorić priredio Rusima koje je uspio nasamariti čak tri puta!

Od samih početaka restrukturiranja koncerna donošenja lex Agrokora u travnju 2017. Todorić, prema savjetima svog odvjetnika Čede Prodanovića izvanrednu upravu zasipa drvljem i kamenjem nastojeći kriminalizirati povjerenike i savjetnike te samu Vladu Andreja Plenkovića koja mu je zavrnula slavinu i poslala ga tamo gdje i pripada. Sve to bivši Gazda čini kako bi pustio crnilo i prikrio prave kriminalne radnje koje su se nesmetano odvijale manje više otkako postoji koncern i pod njegovom je upravom.

Ruski Sberbank još već je 2017. podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića zbog trostruke financijske prijevare! U ožujku 2017. Todorić je čak tri puta nasamario prvog zamjenika predsjednika Uprave Sberbanka, Maksima Poletajeva iako se potonji osobno zalagao da Agrokor dobije kredit od 100 milijuna eura.

Prvi put je Todorić nasanjkao Ruse kada im je predočio lažna financijska izvješća u kojima je zamračeno 2.3 milijarde kuna kako bi se prikazala dobi. Todoriću je to polazilo za rukom jer je imao svoju privatnu revizorsku kuću, Baker Tilly koju je vodio njegov kućni prijatelj Olivio Discordia. Baker Tilly radio je reviziju za Agrokor još od početka devedesetih, a jedini klijent im je bio Agrokor, što je u najmanju ruku sumnjivo i nemoralno. Propašću Agrokora, propala je i ova revizorska kuća.



Kako doznajemo iz povjerljivih izvora, više od polovice zamračenih troškova bili su privatnog karaktera. Novac se trošio za najam privatnih aviona, za letove helikopterom koje je Gazda posebno volio, ljetovanja, zimovanja, shoppinga… Uz pomoć Baker Tillyja skrio je podatak da je već posudio 3 milijarde kuna od drugih banaka. Da su Rusi znali za navedene podatke, kredit mu nikada ne bi bio odobren.

Sberbank nije imao povjerenja u Todorića pa je kao uvjet odobravanja kredita tražio da jamči osobnom imovinom. Rusi su tražili i listu dobavljača kojima će se direktno isplatiti 60 milijuna eura. Ostatak, 40 milijuna eura isplaćen je samom Agrokoru za potrebe poslovanja.

Drugi puta je Todorić pokušao prevariti Ruse u ožujku 2017. kada 1. i 2. ožujka vrši pritisak na dobavljače da 60 milijuna eura koje su dobili od Sberbanka prebace direktno na račun Agrokora. Sredstva uvjeravanja i prisile koje tom prilikom koristio znaju samo dobavljači, no nakon što su Rusi to saznali, proglasili su ga kriminalcem!

Treću prijevaru Todorić je izveo nekoliko dana kasnije, 5. i 6. ožujka 2017. kada je od tog novca, namijenjenog dobavljačima, mirne duše i nonšalantno sebi prebacio 6,5 milijuna eura na vlastiti privatni račun u Švicarskoj! Potom je nakon što je platio privatni dug i kamate ostalih 5 milijuna prebacio na drugi privatni račun u Dubaiju.

Sberbank je kod nadležnog suda u Londonu ishodio blokade imovine Ivice i Ante Todorića na temelju 100 milijuna posljednjeg zaduženja za koje su jamčili osobnom imovinom. No, koliko je uspješna bila potraga za preostalom imovinom i tajnim računima u Švicarskoj i Dubaiju i dalje ostaje otvoreno.

(nastavlja se…)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI