DAČIĆ SKANDALIZIRAO REGIJU: ‘Velika Srbija nikada nije postojala. Nažalost!’

0
594
screenshot

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić imao je čitav niz skandaloznih izjava u emisiji Pink televizije. On je samo još jedan od političara koji su skandalizirali regiju sa izjavama koje su došle iz Srbije povodom obilježavanja obljetnice akcije Oluja.

Podsjećamo, srpski predsjednik Aleksandar Vučić usporedio je Hrvatsku s nacističkim režimom.

Loading...

“Nije rat u Hrvatskoj nastao tako što je Srbija izvršila agresiju. Ovdje je riječ o tome da su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju pa je uslijedila reakcija savezne vlade koju je vodio Ante Marković, Hrvat. U Hrvatskoj je 1991. godine živjelo 580.000 Srba”, počeo je Dačić, na što se voditelj nadovezao da su Srbi autohtoni narod koji je živio na svojim povijesnim ognjištima.

“To je narod koji je tu živio stoljećima. Nitko nije otišao odavde da diže ustanak u Hrvatskoj, nego su se ljudi osjetili ugroženima poslije proglašenja nove nezavisne države Hrvatske, izbacivanja iz ustava, ustaških simbola, prijetnja. Sada se lažno govori o velikosrpskoj agresiji. Velika Srbija nikada nije postojala, Velika Srbija je fikcija, ako pod time netko misli da je srpska država obuhvaćala čitav srpski narod i prostirala se i preko Drine. Nažalost, to nikad nije bilo”, izgovorio je srpski ministar vanjskih poslova.

“S druge strane, Velika Hrvatska je postojala. To je bila Nezavisna Država Hrvatska koja je obuhvaćala cijelu BiH i dolazila do Zemuna, Novog Pazara, Šapca, koja je obuhvaćala cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ako je netko izvršio bilo kakvu agresiju, izvršila ju je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu. Vučić je usporedio odnos Hrvata prema Srbima i odnos Hitlera prema Židovima, odnosno sa željom da se istrijebe Židovi. Isto je tako bilo u Hrvatskoj. Mile Budak imao je teoriju: ‘Trećinu Srba ubiti, trećinu protjerati, trećinu pokatoličiti.’ Čak je i Stepinac izmislio da nije riječ o pokrštavanju, nego o vjerskom prelasku”, rekao je Dačić.

“Akcija Oluja je najveće etničko čišćenje u Europi od Drugog svjetskog rata”

Posebno ga je zasmetalo sudjelovanje Izraela u obilježavanju Oluje.

“Franjo Tuđman je izjavio da je sretan jer mu žena nije Srpkinja ili Židovka. Žalosno je što se zastava Izraela jučer vijorila na proslavi te zločinačke akcije Oluja. Ministarstvo je poručilo da je razočarano tim aktom. Mislim da je to nemoralno i prema svom narodu jer je toliko Židova nastradalo u Jasenovcu, a hrvatski režim relativizira žrtve. I dalje ispred Jasenovca stoji tabla “Za dom spremni”.

“Znate što, nisam ja išao da ratujem u Dubrovnik, nego Crnogorci. To je jedna povijesna istina. Ne razumijem to prisustvo crnogorskog oficira. Prije toga u tome nisu sudjelovale druge države. Mnoge su države čak otkazivale sudjelovanje u proslavi. Akcija Oluja je najveće etničko čišćenje u Europi poslije Drugog svjetskog rata”, izjavio je Dačić komentirajući prisustvo crnogorskog oficira jučer na kninskoj tvrđavi.

“Nije srpska politika bila zločinačka, nego je Hrvat gradonačelnik Knina zločinac”

Ministar vanjskih poslova Srbije iskoristio je priliku i napao je gradonačelnika Knina.

“560.000 Srba bilo je 1991., a od 2000. cifra je pala na 180.000. Neka netko odgovori gdje su ti Srbi. Gradonačelnik Knina danas govori da nije riječ o akciji protiv Srba nego protiv zločinačke politike. Koje zločinačke politike? On je zločinac! Gradonačelnik Knina je Hrvat u Kninu koji je stoljećima povijesno bio srpski! Gdje su ti Kninjani? Otjerali su sve Kninjane i postavili svog čovjeka da mudruje! Srbija treba tražiti da se otvori generalni konzulat Srbije u Kninu”, rekao je srpski ministar vanjskih poslova.

Izjavio je i da etničko čišćenje potvrđuju popisi stanovništva i da se u Europi slavi samo na Kosovu i u Hrvatskoj.

“Jadna Europa kojoj je Hrvatska moralni uzor”

Dodao je da je Marko Perković Thompson svirao u Glini, kako tvrdi, pored mjesta na kojem je zapaljena srpska crkva, a u njoj pobijeni Srbi.

“Za vrijeme Drugog svjetskog rata i NDH je tu zapaljena crkva koja je napunjena zaklanim Srbima. Odmah do crkve bio je srpski dom poslije Drugog svjetskog rata. Protjerali su Srbe i taj objekt pretvorili u hrvatski dom. I tu je pjevao Thompson. Pa, kako ih nije sramota?!”, rekao je Dačić i zaključio, “Jadna li je ta Europa kojoj Hrvatska predstavlja moralne uzore”.