Dalić s ministrima susjednih zemalja: ‘Iščekujemo novi Agokor’

screenshot

Na sastanku su bili ministri iz Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na Bledu se sastala s ministrima gospodarstva susjednih zemalja i izvijestila ih o tijeku postupaka izvanredne uprave te daljnjim koracima u rješavanju stanja u koncernu Agrokor, javlja HRT.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Dalić, na sastanku su i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose BiH Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajićte predstavnik Ministarstva gospodarstva Crne Gore.

“Izvijestila sam kolege da je postizanjem načelnog sporazuma među vjerovnicima otvoren put prema postizanju konačne nagodbe. Pred Izvanrednom upravom je još puno posla, ali taj sporazum daje snažne argumente da se Izvanredna uprava završi do 10. srpnja. Očuvanje stabilnosti Agrokora u Hrvatskoj doprinjelo je da i tvrtke u susjednim zemljama nastave poslovati stabilno”, kazala je Martina Dalić nakon sastanka. Dodala je kako sad slijedi intenzivan rad Izvanredne uprave na pravnom tekstu nagodbe koji se mora izglasovati.

Mirko Šarović je kazao kako je za BiH najvažnije da su dobili informacije iz prve ruke što će se događati idućih mjeseci. “Podržavamo trend stabilizacije Agrokora. Ono što je u fokusu našeg interesa je rebrendiranje Mercatora i njegovo vraćanje u BiH. Važno je da se redovno podmiruju obveze prema dobavljačima. Konzum je ušao u fazu stabilizacije, ali su rokovi u odnosu na dobavljače nešto lošiji. Podržavamo napore Vlade RH i iščekujemo novi Agokor”, zaključio je Šarović. 

Rasim Ljajić izjavio je nakon sastanka kako vjeruje u rješavanje problema u Agrokoru u svim zemljama. “To je definitvno regionalni problem. Sudbinski smo zaintereisrali da se taj problem riješi. Nas izgleda samo problemi mogu natjerati na suradnju. Ovo bi mogao biti model za rješavanje i drugih otvorenih pitanja – informiranje iz prve ruke i zajedničko traženje problema”, poručio je. Najavio je novi ovakav sastanak na jesen.  



Crnogorsko ministarstvo gospodarstva na sastanku je predstavljala Biljana Jakić koja je podržala sve aktivnosti koje će dovesti do stabilizacije koncerna Agrokor. “U Crnoj Gori posluju Mercator i Ledo. Kompanije su stabilne, a u skladu s dogovorom poštuju oveze dobavljačima i državi plaćaju svoje obveze”, kazala je.  

Facebook Comments

Loading...
DIJELI