Danas u 10 sati presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima

0
347
Wikimedia commons

Prvostupanjskom su presudom proglašeni krivima za ratne zločine u BiH i osuđeni na 111 godina zatvora.

Trinaest i pol godina nakon dobrovoljne predaje Haškom sudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata u 10 sati bit će izrečena pravomoćna presuda. U svibnju 2013. Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostupanjskom su presudom proglašeni krivima za ratne zločine u BiH i osuđeni na 111 godina zatvora.

Na početak suđenja, koje su pratile brojne kontroverzije, čekali su dvije godine. U devet godina ispitano je 206 svjedoka, izvedeno 10.000 dokaznih predmeta. U prvostupanjskoj presudi navedeno je kako je “Raspravno vijeće većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Optuženi su počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevske konvencije te zakona i običaja ratovanja”.

Loading...

Najspornija je teza o udruženom zločinačkom pothvatu prema kojoj je cilj bio protjerati Bošnjake, osnovati čisti hrvatski entitet i pripojiti dio teritorija BiH Hrvatskoj. U presudi se navodi da je u tome sudjelovao i tadašnji hrvatski državni vrh. Mnoge je iznenadila pasivnost Hrvatske tijekom procesa.