Davor Ivo Stier: Ukidanje naziva kao što su ‘hrvatski’ ili ‘Herceg-Bosna’ u parlamentu BiH samo je još jedna manifestacija centralizma i unitarizma u toj zemlji

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

"Upravo su unitarizam i centralizam s jedne te separatizam s druge strane, snage koje razbijaju Bosnu i Hercegovinu i izuzetno su štetne za njezinu budućnost"

Situaciju kada su hrvatski zastupnici u utorak su napustili zasjedanje federalnog parlamenta u BiH nakon što je većinom bošnjačkih zastupnika u dnevni red uvršten prijedlog SDP-a da se iz naziva javnih poduzeća ukine naziv ‘hrvatski’ i ‘Herceg Bosna’ za portal direktno. Komentirao je Davor Ivo Stier.

Naime, SDP-ov prijedlog podržalo je 58 zastupnika, uključujući SDA i Savez za bolju budućnost koji s HDZ-om čine većinu u parlamentu, protiv je bilo 13 hrvatskih zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.

Dovodeći ovu odluku parlamenta Bosne i Hercegovine u kontekst događaja koji su uslijedili nakon haaške presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u slučaju ‘Prlić i ostali’, Davor Ivo Stier za direktno je ustanovio kako je riječ o vrlo štetnoj pojavi.

“Taj centralizam i unitarizam Hrvate želi svesti na nacionalnu manjinu i politički ih obespraviti”, ocjenjuje HDZ-ov zastupnik.

Pozvavši se na sve rezolucije Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini od 2014. godine pa do danas, Stier dodaje:



“Upravo su unitarizam i centralizam s jedne te separatizam s druge strane, snage koje razbijaju Bosnu i Hercegovinu i izuzetno su štetne za njezinu budućnost”.

“Unitarističke snage koje stoje iza tih pokušaja brisanja hrvatskog imena”, zaključuje Stier, “prvenstveno su štetne za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI