DEBAKL: Propala sjednica o spremnosti slovenske vojske

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

To što je vlada zabranila dolazak na sjednicu parlamentarnog odbora za obranu svojim članovima, Janša je nazvao skandalom i neviđenim presedanom u povijesti slovenske demokracije

Sjednica odbora za obranu koji je u slovenskom parlamentu sazvala oporba u četvrtak popodne trajala je samo 20 minuta i završila bez zaključaka jer su je bojkotirali članovi vlade i zastupnici koalicijskih stranaka, nakon neuspješnih poziva premijera Mire Cerara da se ona opozove.

Da sjednica nije imala kvoruma jer su joj prisustvovali samo zastupnici oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) priznali su sazivač sjednice i predsjednik odbora za obranu Žan Mahnič, te predsjednik stranke, bivši premijer Janez Janša, koji su ponašanje vlade i premijera u odnosu na saziv sjednice nazvali skandaloznim, a isto tako medijsku sliku koja je prema njima stvorena.

“Vlada se prema parlamentarnom odboru čija je zadaća civilna kontrola vojske ponijela arogantno”, kazao je Mahnič, rekavši da je stvorena netočna slika kako je sazivom sjednice simbolično “zveckao oružjem”, a zapravo je cilj bio da se vladi postave ozbiljna pitanja o tome kako namjerava implementirati arbitražnu presudu o granici, kad Hrvatska naglašava da arbitražu ne priznaje.

“Onaj koji zvecka oružjem je premijer Cerar, a mi smo htjeli legitimno postaviti pitanja kakve scenarije on ima u slučaju da hoće jednostrano implementirati arbitražu”, kazao je nakon sjednice Mahnič.

Janša je izjavio kako je atmosfera koja je u Sloveniji stvorena oko sazivanja sjednice tipičan primjer stvaranja “lažnih vijesti”, te da su zastupnici njegove stranke sjednicu koja se trebala održati iza zatvorenih vrata sazvali nakon što je premijer Cerar izjavio da gubi strpljenje i da će Slovenija jednostrano implementirati sporazum iako Hrvatska to ne želi dopustiti.



Drugi zveckaju oružjem, a ne mi”, kazao je Janša.

To što je vlada zabranila dolazak na sjednicu parlamentarnog odbora za obranu svojim članovima, Janša je nazvao skandalom i neviđenim presedanom u povijesti slovenske demokracije.

Takkođer je ocijenio da hrvatska politika u sporu oko arbitraže djeluje pametnije od slovenske.

Uz ostalo, Janša je ponovio i stajališta koja je izrekao u javnosti odmah nakon proglašenja arbitražne presude prije dva mjeseca, odnosno da ta odluka ne zadovoljava slovenske nacionalne interese i da cilj zbog kojega je Slovenija prije osam godina blokirala hrvatske pristupne pregovore presudom nije postignut.

“Rezultat arbitraže sadržajno je loš za Sloveniju”, kazao je Janša koji je dodao da slovenskla strana nije postupila mudro što je unaprijed izjavila da će arbitražnu presudu bezuvjetno poštovati.

“Hrvatska je pak kad je vidjela što piše u presudi arbitara uvidjela da je za nju rezultat izuzetno dobar, samo što joj ne odgovara način kako je došlo do tog rezultata”, kazao je Janša, te dodao da Hrvatska ne bi željela da se arbitražom po modelu Slovenije rješavaju njena neriješena teritorijalna pitanja sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

“Hrvatska zato traži način kako odbiti metodologiju, znači arbitražu kao takvu, a s druge strane prihvatiti sadržaj koji je za nju dobar. Slovenija sa svoje strane u arbitraži nije dobila ono bitno što je željela i što joj pripada, a to je teritorijalni pristup do otvorenog mora”, kazao je Janša novinarima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI