Dejan Jović kaže kako se “političari srame antifašističke borbe”

screenshot

Komentirao je i situaciju u Europskoj uniji. Kaže da bi Andrej Plenković mogao zauzeti poziciju u EU ako bi to htio.

Gost Novog dana N1 televizije bio je politolog Dejan Jović koji je u emisiji komentirao kakvo je u Hrvatskoj raspoloženje prema nasljeđu antifašističke borbe.

“Nekako mi izgleda kao da je ovaj službeni diskurs koji se široko udomaćio u javnosti učinio Dan antifašističke borbe više kontroverznim nego što je. Mi nemamo ni jedan jedini dan koji svi prihvaćamo u društvu pa ni ovaj 25.6 koji HDZ želi pomaknuti na 30.5.”, smatra Dejan Jović.

“Jedan veliki broj ljudi, naročito političara, se srami antifašističke borbe”, smatra on.

Kaže i da čak na ljevici 22.6. nije prihvaćen u potpunosti jer se pojavio nakon 1991. Pojasnio je da je taj datum nakon Drugog svjetskog rata bio poveznica s Rusijom i Staljinom, a kada je došlo do raskola onda je istaknut 27. srpnja kao Dan ustanka.

“Sredinom osamdesetih ponovno se govori o 22.6. i zatim Franjo Tuđman ponovno izvlači taj dan jer je htio istaknuti hrvatski karakter antifašizma”, pojašnjava Jović.

To je kaže dijelom netočno jer jer pogrešno davati nacionalni karakter antifašizmu koji je nadnacionalan.



Komentirao je i situaciju u Europskoj uniji. Kaže da bi Andrej Plenković mogao zauzeti poziciju u EU ako bi to htio.

Bilo mu je indikativno kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kritizirala Nevena Mimicu. “Tada sam pomislio, čekaj malo, zar ona možda želi poziciju povjerenice u Komisiji”

Kako je bio savjetnik predsjednika Republike ističe da je to pozicija zlatnog kaveza koja nema previše ovlasti, a od kojeg svi puno očekuju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI