Demografske posljedice: U tri godine 157 tisuća zdravstvenih iskaznica manje

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Broj osiguranika HZZO-a kontinuirano pada, a zdravstveni troškovi iz godine u godinu rastu

U posljednje tri godine u hrvatskom je zdravstvu 157 tisuća građana manje sa zdravstvenom iskaznicom HZZO-a, a u istom razdoblju zdravstveni sustav potrošio je 692 milijuna kuna više, piše Večernji list.

Podaci iz izvještaja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jasno pokazuju da istim smjerom u hrvatskom zdravstvu neće biti moguće; 1. ožujka ove godine HZZO je imao 4,168 milijuna osiguranika, dok je 2017. godinu završio sa 76 tisuća osiguranika više.

Pad broja osiguranika HZZO-a uzrokovan je prvenstveno povećanim iseljavanjem stanovništva proteklih godina, a zatim i negativnim prirodnim prirastom. A s druge strane, na rast troškova zdravstva također utječe demografija, konkretno – starenje stanovništva, zbog čega dolazi do povećane potrebe za zdravstvenim uslugama. Drugi najveći razlog rasta troškova u zdravstvu kontinuirani je rast cijena moderne medicinske tehnologije (lijekova, novih uređaja i metoda itd.), za koje se na svjetskoj razini procjenjuje da rastu po stopi od 5 do 8 posto godišnje”, komentira dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI