Der Spiegel otkrio krivotvorene priče svog novinara

logo

Njemački tjednik Der Spiegel otkrio je slučajeve krivotvorenja jednog od svojih najpriznatijih novinara tvrdeći na službenoj stranici da je on “lažirao vlastite priče i izmišljao izvore u više navrata”.

Prijevara je otkrivena istragom same redakcije lista, napisao je Spiegel Online u srijedu.

Prema Der Spiegelu, otkriveni novinar je potvrdio sumnje, prekinuo sve poslove u nedjelju i raskinuo ugovor u ponedjeljak.

Spiegel je putem tiskanog i online izdanja objavio skoro 60 njegovih članaka od 2011. Sumnje su se pojavile objavom njegovog članka u studenom 2018.

Novinar Claas Relotius je priznao da je izmislio priče i iskrivio činjenice u nekoliko slučajeva. Prema njegovoj informaciji, najmanje 14 članaka je barem jednim dijelom bilo krivotvoreno.



Priznao je i da nikada nije ni upoznao određene izvore koje je naveo u svojim člancima.

Jedan od njegovih kolega koji je proveo istragu njegovih članaka, postao je sumnjičav i izjasnio svoje dvojbe, rekao je Spiegel. Novinar je tako uspio sakupiti materijale protiv svog kolege.

Prije nego što se zaposlio u Der Spiegelu, osumnjičeni novinar je radio i za nekoliko drugih medijskih kuća te primio nagrade za svoj rad.

Uprava Der Spiegela imenovat će povjerenstvo koja će se sastojati od unutarnjih i vanjskih stručnjaka čiji je cilj istražiti dokaze krivotvorenja.

Rezultati istrage će se objaviti javno “u svrhu objašnjenja procesa istrage i izbjegavanja njegovog ponavljanja”, napisao je Spiegel Online i dodao da se “krivotvorene priče se ne mogu isključiti uz najbolje namjere.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI