DETALJI VELIKE AKCIJE USKOK-a: Zločinačko udruženje izvuklo 57 milijuna kuna, evo kakvom muljažom!

Luka Stanzl/PIXSELL

U ovom se predmetu nastavlja provođenje izvida u cilju utvrđivanja visine štete za državni proračun s osnova uskrate dužnih iznosa poreza i drugih davanja, priopćio je USKOK

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 21 hrvatskog državljana (1978., 1973., 1976., 1969., 1968., 1974., 1986., 1973., 1960., 1966., 1953., 1982., 1976., 1964., 1973., 1966., 1981., 1967., 1954., 1968., 1986.), 10 trgovačkih društava i jedne udruge zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnjiče se da su izvlačili novac preko fiktivnih poduzeća koja su međusobno poslovala te fiktivnih faktura i na taj način su si priskrbili više od 57 milijuna kuna.

Na Županijskom sudu danas oko 12 sati će biti ročište na kojem će se odlučivati o određivanju istražnog zatvora za one za koje je USKOK predložio.

>>> VELIKA AKCIJA USKOKA I POLICIJE U ZAGREBU: 21 osoba navodno podijelila oko 50 milijuna kuna!

Prema rješenju USKOK-a, osnovano se sumnja da su prvoosumnjičeni, neslužbeno Svetislav Josimović, kao odgovorna osoba u šest trgovačkih društava, i drugoosumnjičeni, kao odgovorna osoba u četiri trgovačka društva, od početka 2009. godine do siječnja 2017. godine, na području Zagreba i Zagrebačke županije, u zajedničko djelovanje povezali trećeosumnjičenog, odgovornu osobu u dva trgovačka društva, četvrtoosumnjičenog, odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu, petoosumnjičenog, odgovornu osobu u dva trgovačka društva, šestoosumnjičenog, odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu, sedmoosumnjičenog, odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu, i osmoosumnjičenog, predsjednika jedne udruge, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izvlačenjem novca iz većeg broja trgovačkih društava na temelju nevjerodostojnih faktura koje će im izdavati.



Među uhićenim direktorima oštećenih tvrtki su predsjednik uprave Oktal Pharma Marijan Škiljević, Sanja Bogunović Krnetić iz Spana, Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli, Joško Čupić iz IMG-a Zagreb, Ivan Matijević iz Matela, Zdravko Živković iz Emporion Plusa, Ante Mlinarić iz MB Auto, Emilio Krstić iz Arkadije i drugi, piše Jutarnji list.

Okrivljenicima je probavljena korist u iznosi od 57.695.503,53 kune.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i okrivljenih trgovačkih društava radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

U ovom se predmetu nastavlja provođenje izvida u cilju utvrđivanja visine štete za državni proračun s osnova uskrate dužnih iznosa poreza i drugih davanja, priopćio je USKOK.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI