Detaljne upute: Što smijete, a što nikako ne smijete, odlagati u smeđe spremnike

screenshot

Zagrepčani će u ovoj godini morati početi ozbiljno voditi računa o odlaganju biološkog otpada. U neke dijelove grada, u Podsljeme, Brezovicu i Maksimir, ovih su dana već stigle prve smeđe kante za njegovo odlaganje, a u narednih nekoliko mjeseci njima bi trebale biti pokrivene sve četvrti.

To je tek jedan od koraka koji bi trebali omogućiti da Hrvatska, prema zahtjevima EU-a, do 2020. reciklira oko 50 posto svojeg otpada. Prema službenim podacima Eurostata, Hrvatska je trenutno na nešto više od 20 posto i već dulje ne bilježi značajniji napredak.

Svaki ekološki koristan pomak treba pozdraviti, no gradska oporba oštro je kritizirala novi sustav kao zastario, nepotrebno skup, koruptivan i kažnjiv, umjesto poticajan.

Uz smeđe kante, građanima se ovih dana dostavljaju i informativni leci o razdvajanju. No na stranicama zagrebačke Čistoće već se mogu doznati prve informacije o tome što se treba, a što ne smije odlagati u smeđe kante te je ponuđen i link na letak.

U smeđe spremnike treba odlagati:



kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.),

vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),

male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:

ostaci termički obrađene hrane,

meso, riba, kosti, koža,

mliječni proizvodi, ulja i masti,

pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,

obojeni i lakirani drveni otpad,

odjeća, cigarete i dr.

Za stanovnike stambenih zgrada koji koriste zajedničke spremnike, na kućne adrese dostavljat će se biorazgradive vrećice od 30 litara, u koje će se tijekom tjedna prikupljati biootpad. Za sada je za svako kućanstvo predviđeno 26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, dakle po 4 vrećice za jedan mjesec, odnosno jedna za svaki tjedan.

Ako taj broj vrećica ne bude dovoljan, građani se mole da prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u biorazgradive ili papirnate vrećice ili da ga umotaju u papir.

Biootpad će se odvoziti jednom tjedno, a na stranici Čistoće već sada postoji raspored odvožnje po danima.

Neki stanovnici rubnih dijelova grada smatraju da im takve kante nisu potrebne jer sami već godinama prave kompost za vlastite potrebe u vrtovima.

Njima Čistoća poručuje:

”Ako imate mogućnost kompostiranja u vrtu, odnosno vrtnom komposteru, iskoristite otpad za proizvodnju vlastitog komposta!”, piše Index.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI