DHMZ izdao specijalno priopćenje zbog toplinskog vala: I Vakula je imao nešto za reći

Free photobank tOrange.biz

Pripremite se, stiže nešto što se rijetko događa u lipnju, a tek je sredina mjeseca. Naime, ovako iznadprosječno viska temperatura zraka znači da je Hrvatsku zahvatio toplinski val. Zoran Vakula, HRT-ov meteorolog kaže da će tako biti do vikenda.

“A visok, čak i vrlo visok je i bit će i UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, pa se preporučuje kvalitetna zaštita kože, te smanjiti boravak na suncu i vedrini u najtoplijem dijelu dana”, najavljuje Vakula.

Ovakvo vrijeme opasno je po zdravlje, dodao je.

“Od nedjelje je zaklon dobro potražiti i zbog mjestimičnih pljuskova, munja, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena i tuče, posebice u kopnenom području, gdje će prestati ovaj niz vrućih dana – kao malo koji u prvoj polovici lipnja. Na Jadranu bi pak, uglavnom u ponedjeljak na sjevernom dijelu, nekima mogla zasmetati bura…

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, ponegdje čak i vedar. No, ujutro je u prometu nužan oprez zbog magle, mjestimične i kratkotrajne, ali dovoljne za nevolje. Temperatura zraka će od jutarnjih 17 do 20 °C poslijepodne porasti do 33, 34 °C.



I u središnjoj Hrvatskoj sunčano i iznadprosječno toplo, ali uz ipak mnogima vjerojatno lakše podnošljivu noć od prošle, nakon koje je mjestimice moguća kratkotrajna sumaglica, samo rijetko i magla.

Vrućina će prevladavati i u gorskom području, osim u višim dijelovima, gdje je dobro potražiti barem neko osvježenje, koje će se moći naći i u moru, ali ne i izvan njega, budući da će vjetar na sjevernom Jadranu izostati ili biti samo slab, uglavnom burin pa sjeverozapadni.

Na srednjem Jadranu poslijepodne samo ponegdje umjeren maestral, uz malo valovito more. Najniža temperatura zraka od 19 do 24 °C, u unutrašnjosti Dalmacije 16 do 20 °C, a najviša poslijepodnevna, uz pretežnu vedrinu – od 30 do mjestimice čak 35 °C, osobito u Zagori, pa i oko Ploča i Metkovića, dok će prema jugu Hrvatske i udaljenijim otocima biti malo manje vruće. No, onima na suncu i vedrini, vjerojatno će se činiti više.

U subotu još toplije, ponegdje i na kopnu uz toplu noć, koja će u još više mjesta biti u nedjelju i ponedjeljak, kada će dani biti nestabilniji i oblačniji, te sve manje topli, uz pljuskove i grmljavinu, ponegdje vjerojatno i olujno nevrijeme i tuču. U nastavku novoga tjedna promjenljivo, ali i dalje relativno toplo.

I na Jadranu će početkom novoga tjedna biti nestabilno, osobito u ponedjeljak, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć već i u nedjelju, uglavnom na sjevernom dijelu. Bit će iznadprosječno toplo, uz tople noći i većinom vruće dane, koji će pripomoći daljnje zagrijavanju mora. Ne i uglavnom umjerena bura, koja će na sjevernom dijelu zapuhati potkraj nedjelje i u ponedjeljak, piše HRT-ov Zoran Vakula.

Državni hidrometeorološki zavod je u četvrtak izdao specijalno priopćenje zbog prvog ozbiljnijeg toplinskog vala na čijem se udaru ovih dana našla Hrvatska.

“U lipnju, kao prvom ljetnom mjesecu, nisu neuobičajeni vrući dani tj. dani kada je najviša dnevna temperatura veća ili jednaka 30 °C. Najčešće se javljaju u drugoj polovini mjeseca, a veći ih se broj bilježi u Dalmaciji i Slavoniji.

Tople noći, odnosno noći kada je najniža temperatura veća ili jednaka 20 °C, na kopnu su pak vrlo rijetka pojava u lipnju, prosječan broj im je manji od 1, no ipak se od 2000. bilježe češće, osobito u Zagrebu. I u ovogodišnjem lipnju tople noći već su zabilježene na pojedinim postajama u unutrašnjosti, a zasigurno će ih biti i idućih dana. Duž obale su učestalije, osobito u Dalmaciji, gdje je njihov prosječan broj često i veći od 10.

Za razliku od vrlo hladnog i kišovitog ovogodišnjeg svibnja, lipanj obilježava iznadprosječna toplina, odnosno vrućina. Temperatura zraka naglo je porasla na vrijednosti iznad 30 °C, no osim dnevne temperature, izrazito je porasla i noćna, a sve je to rezultiralo i brzim porastom temperature mora. Nagle oscilacije temperature zraka nekima nisu odveć ugodne i mogu uzrokovati određene teškoće povezane s vremenskim prilikama, primjerice umor ili manjak energije.

Odstupanje najviše dnevne temperature od višegodišnjeg srednjaka (razdoblje 1981. – 2010.) u prosjeku je između 1 i čak 5 stupnjeva u dijelu unutrašnjosti, a slično vrijedi i za najnižu temperaturu u većem dijelu zemlje. Najmanje odstupanje zabilježeno je na južnom Jadranu.

Razdoblje vrućine potrajat će još nekoliko dana, a vrhunac će biti za vikend. Od petka temperatura zraka će još malo porasti te će u nekim dijelovima zemlje na snazi biti i umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Toplinski val je sveprisutan meteorološki fenomen koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a među ostalim mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom.

Toplinski valovi su razdoblja neuobičajeno toplog i suhog ili vrućeg i vlažnog vremena koja imaju suptilni početak i prestanak, a traju najmanje dva do tri dana i imaju vidljiv utjecaj na ljudske aktivnosti.

Osim na toplinske valove ovih dana treba upozoriti i na vrlo visoku opasnost od UV zračenja”, napisali su u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI