Đikić optužuje Plenkovića i Borasa da su lagali!

screenshot/HRT

"Mislim da je on europski političar i da ima dobru odgovornost i vjerujem da u ovom slučaju nije dobro informiran i zamolio bih ga još jednom da se fokusira na argumente i čuo sam danas u Saboru da je iznio neke neistine. Prva je da se ovaj plagijat profesora Barišića sastoji od samo jedne note. To nije istina. Druga stvar je da su odbačene optužbe za plagijat na Sveučilištu u Zagrebu, što je rektor Boras također neistinito iznio u javnost", rekao je Đikić

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić poslao je priopćenje s dokumentima ‘koji ukazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji u znanstvenom radu ministra Barišića’. Svi dokumenti su prije dva dana poslani i osobno premijeru Plenkoviću. No, premijer je i danas u Saboru stao uz Barišića. Znanstvenik Đikić razgovarao je s novinarima N1 televizije te prenosimo njihov razgovor:

Unatoč Vašoj analizi premijer Andrej Plenković i danas je stao iza ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Poručio je da je pitanje male reference i male fusnote dignuto na epske razmjere.

“Teško mi je to komentirati jer premijer očito nije pročitao ništa ili ga ne zanimaju činjenice, što me na neki način čudi i čudi me da se na jedan ili drugi način tako važne stvari kao što su obrazovanje, etika i moral u znanosti stavljaju na takav nivo da se razgovara bez argumenata, da se koriste različita politička prepucavanja. Moja je želja u cijelom slučaju i apeliram na sve političare da se prestanu boriti jedni protiv drugih i da se počnu boriti za interese Hrvatske, pogotovo mladih.

>>> Đikić pisao Plenkoviću i Petrovu: ‘Ovo su sve neetične radnje u znanstvenom radu ministra Barišića’

U ovom konkretnom slučaju stvar je da se činjenicama i na temelju argumenata vidi je li plagijat ili nije. I ako je Odbor za etiku već donio službeni pravorijek, političari se ne bi trebali miješati tamo gdje su činjenice. I na temelju toga moralna osoba, a nadam se da ministar Barišić ima svoju moralnost, takva osoba morala bi podnijeti ostavku jer su pogreške koje su se pojavile u njegovom znanstvenom opusu ogromne, ozbiljne i ponavljajuće.”



Kakva je praksa u svijetu kad je moralna odgovornost u pitanju? U Hrvatskoj će se osoba odreći javne funkcije zbog moralne odgovornosti.

“Praksa je nulta tolerancija na bilo koji oblik plagiranja u cijelom sustavu, a pogotovo za ministra obrazovanja. To je apsolutno nedopustivo. Imamo primjer njemačke vlade gdje je dvoje ministara dalo ostavke čim se posumnjalo da su plagirali. Žena koja je trebala biti u budućoj Trumpovoj administraciji iz istog je razloga podnijela ostavku. Plagiranje je tumor društva koji razara sve vrijednosti od dna do vrha i neprihvatljiv je. Mislim da je u Hrvatskoj taj stanard prisutan i mora se primjenjivati.”

U prijašnjem razgovoru za N1 ste rekli da ste razgovarali s premijerom Plenkovićem.

“Jesam. Mislim da je on europski političar i da ima dobru odgovornost i vjerujem da u ovom slučaju nije dobro informiran i zamolio bih ga još jednom da se fokusira na argumente i čuo sam danas u Saboru da je iznio neke neistine. Prva je da se ovaj plagijat profesora Barišića sastoji od samo jedne note. To nije istina. Druga stvar je da su odbačene optužbe za plagijat na Sveučilištu u Zagrebu, što je rektor Boras također neistinito iznio u javnost. Bivši rektor Bjeliš je rekao da se to nije dogodilo i ne može se dogoditi pošto prof. Barišić niej zaposlen na Sveučiluštu u Zagrebu. Na Sveučilištu u Splitu je došla prijava Odboru i ona je odbačena. Ta prijava uopće nije razmatrana. Možete zamisliti tko je sjedio u Odboru – jedan od bivših učenika prof. Barišića. Na temelju tih činjenica se čovjek stvarno zapita do kojeg nivoa idu takve malforamcije unutar hrvatskog akademskog stupa i zajednice. Još jednom bih apelirao na premijera Plenkovića, upravo zbog njegove slike i europske slike Hrvatske da se fokusira samo na činjenice i da se iz obrazovanja izbace politikanstvo i političke borbe.”

Što znanstevniku vašeg ugleda treba jedna ovakva borba? Puno je publiciteta. Kako pozitivnog, tako i negativnog.

“Moj glavni interes ulaska u ovu raspravu je bio da unesem argumente i podržim osobe koje ukazuju na nepravilnosti u Hrvatskoj. Nakon što je Odbor za etiku i znanost potvrdio da je Barišić plagirao svaki znanstvenik u Hrvatskoj je trebao dići glas i reći “to je protiv naših normi”. Cijeli život radimo da bismo stvorili znanstvenu karijeru. Nedopustivo je da drugi preko kopiranja, plagiranja i krađe tuđih ideja napreduju i to napreduju do nivoa da budu ministri u jednoj demokratskoj zemlji. Moja motivacija je bila isključivo dobrobit mladih u Hrvatskoj. Moj motiv je razvoj znanosti, apsolutno sam apolitičan, nisam povezan s nijednom strankom. Na temelju toga imam jednu moralnu snagu, a imam i moralnu odgovornost da to javno velim. Nažalost, u Hrvatskoj je još uvijek situacija da ministar može orkestrirati napade na druge osobe. Kad vidite što se događa u medijima, da neki potpisuju proitv i za, da čak i studenti potpisuju peticije, bez da se gledaju činjenice. To izgleda kao da je natjecanje za beauty queen. Ovdje se radi o jednoj ozbiljnoj političkoj i znanstvenoj temi koja se treba riješiti na temelju argumenata unutar odgovornog sustava. A Sabor je odgovoran i Odbor za etiku i znanost je vrhovno tijelo za određivanje plagijata. Posebno mi je drago i želio bih naglasiti, četiri mlada filozofa s Hrvatskih studija koji su smogli snagu javiti se, prijaviti ovaj slučaj i preko svoje odgovonrnosti proći kroz tešku fazu. Izloženi su velikom pritisku, tim ljudima nije lako.”

Što Vi još možete učiniti kao znanstvenik? Hoćete li i dalje ostati angažirani?

“I dalje ću ostati angažiran. Mislim da ću se javljati kad god budem imao što za reći, na temelju argumenata. Mislim da je to sastavni dio obrazovanja javnosti. Svi na temelju argumenata trebaju reći. Ignoriram osobe koje napaduje mene i druge. Oni nisu tema, tema je da plagiranje maknemo iz društva.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI