Divjak kreće u lov na lažne diplome: Otkrivene još tri

screenshot Facebook

Afera s krivotvorenim diplomama potresa Ministarstvoznanosti i  obrazovanja. Nakon što je utvrđeno kako je tamo zaposlena osoba s krivotvorenom diplomom ministrica Blaženka Divjak donijela je odluku kojom će diplome oko 90 000 osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti proći izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti. A na konfereciji za novinere otrikla je kako su se pojavile još tri krivotvorene diplome.

”Jučer kasno poslijepodne dobila sam informaciju koja je jutros potvrđena da su otkrivene tri krivotvorene diplome. Radi se o jednoj osnovnoj školi i dvije srednje škole, s time da je jedna od njih gimnazija. Diplome su otkrivene na Filozofskom fakultetu, znači ta ustanova je temeljem upita iz škola otkrila krivotvorine. Zahvaljujem dekanici i svima koji su radili na tome da se varalice otkriju”, rekla je ministrica.

U dva tjedna stiglo je 280 zahtjeva za provjeru na Filozofski fakultet i među njima detektirane su ove tri.

”Jedna diploma potiče iz 2000. godine, smjer Njemački i francuski jezik, temeljem koje jedna osoba radi u gimnaziji. Druga je diploma iz 2016. godine koja je srednjoškolska iz Informacijskih znanosti, a treća je iz 2018. godine, smjer Hrvatski i njemački jezik koja je u osnovnoj školi. Dvije diplome su iz istočnih dijelova Hrvatske, a jedna je s otoka. Zabrinjavajuća je diploma iz 2000. godine jer se radi o dugogodišnjem zaposleniku i to je zaista teška situacija. Osoba s diplomom iz 2016. godine bila je zaposlena na određeno vrijeme. Osoba koja je priložila diplomu iz 2018. godine nikada nije niti bila upisana na Filozofski fakultet”, rekla je ministrica.

 



 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI