DIVJAK NE ZNA O ČEMU HRAST GOVORI: ‘Od mene nisu traženi nikakvi ustupci, ali na ucjene ne pristajem’

Patrik Macek/PIXSELL

"Ako nemamo čisti teren, teško možemo nastaviti graditi na takvome terenu", poručila je Divjak

Kurikularna reforma, kažu u HNS-u, temeljni je motiv za njihovu koaliciju s HDZ-om. Blaženka Divjak umjesto Pave Barišića vodit će važno Ministarstvo obrazovanja, a njezini su postulati na tragu onoga što su prosvjednici za kurikularnu reformu tražili.

Plenković je rekao da se mora naći konsenzus svih aktera, no to je teško očekivati. Iz Hrasta su poručili da nikakve smjene nisu opcija, što se tiče eskpertne radne skupine, o čemu su se i pismeno oglasili.

Podsjetimo, Hrast je u petak priopćio da će njihov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržati nove ministre, a ističu i da im je na sastanku s vodstvom HDZ-a u Banskim dvorima potvrđeno da će Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

>>> Jasminka Buljan Culej ostaje voditeljica obrazovne reforme

“Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržat će nove ministre s obzirom na ispunjeno Hrastovo traženje da se reforma obrazovanja nastavi i to u smjeru u kojem ju je vodila ova Vlada, a to je smjer pluralnosti i uključenosti stručnjaka različitih svjetonazorskih i političkih opredjeljenja.



Tako će prof. dr. sc. Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a dr.sc. Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine.

Potvrđeno je to jučer u večernjim satima u Banskim dvorima na sastanku vodstava HDZ-a i Hrasta”, ističe se u Hrastovom priopćenju.

Međutim, Divjak je poručila prije sjednice Odbora za obrazovanje da ako je tome tako, nemaju što raditi zajedno. Nakon pitanja na sjednici, Divjak je poručila:

Od mene nisu traženi nikakvi ustupci koje Hrast spominje. Nikad u životu nisam pa neću ni sad pristati na ucjenu, ako ona postoji. Ja ću svoju slobodu u skladu sa zakonom koristiti. Vaše je pravo da moj rad ucjenjujete s onime što smatrate važnim. Moj rad ocjenjujte na temelju mojih postignuća ili nepostignuća. Jasno je da je mjesto ministrice politička funkcija, ali kad govorim o obrazovanju, onda se govori o nećemo što zaobilazi rovovske bitke i načine rada. Ispitivanje svih osnovanih sumnji treba provesti, provjeriti, a ne nekoga unaprijed prikazati krivim. Ne pristajem na ucjene i idem maksimalno nezavisno“, rekla je Divjak  na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje.

“Moji razgovori s premijerom išli su u smjeru depolitizacije obrazovanja i u tome smo se složili. Nisam od premijera dobila nikakvu informaciju da se takav stav ne poštuje. Vjerujem da ću biti u stanju prosuditi jesu li dokazi vezani uz natječaj koji se spominju takvi da natječaj treba poništiti, oko toga ne treba imati zadrške, već proceduralno, čisto i jasno proceduru provesti. Ako nemamo čisti teren, teško možemo nastaviti graditi na takvome terenu”, dodala je Divjak.

Sabor je dao potporu Blaženki Divjak kao ministrici obrazovanja.

Nakon sjednice Divjak je rekla da sjednica i nije bila bezbolna.

„Pitanja koja su mi postavljali su vrlo kompleksna. Uz ovu funkciju dolazi i to da se izborim da neovisno i nepristrano mogu djelovati i da su moje odluke utemeljene na argumentima. Pogledat ću kako se do sada radilo, koji su prigovori. Zajedno ćemo raditi na temi ekspertne skupine premijer i ja. Proces koordinacije je važan, kao i da ne robujemo formi. Oni koji imaju zamor materijala, neka se bave nečim drugim. Ja nisam u poziciji da odlučujem, a kad budem u toj poziciji, onda ću odlučivati. Ako neću imati potpunu slobodu i vidim li da na toj funkciji nisam produktivna i ne ispunjavam svoje ciljeve, ja ću se zahvaliti i prepustiti to nekom drugom“, rekla je Divjak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI