Divjak zatražila hitan sastanak pravnih službi

Screenshot

S obzirom na nesuglasja sinergijskog efekta pravnih tumačenja dvaju Ministarstava, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je za sutra hitan sastanak na razini pravnih službi oko tumačenja Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja. “Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije”, izjavila je ministrica za HRT.

Ministrica Blaženka Divjak ranije je izjavila da uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima. Riječ je o Zakonu o braniteljima koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove. S obzirom na to da se spominje Ustavni sud kao tijelo koje treba utvrditi ustavnost Zakona o braniteljima – ako taj Zakon sud ocjeni neustavnim, istog trenutka mijenjamo naputak školama, dodala je ministrica, koja je na službenom putu u Parizu. Divjak je rekla i da, što se tiče zapošljavanja obrazovnih djelatnika, Ministarstvo prvi put Zakonom o odgoju i obrazovanju, koji je trenutačno u Saboru, uvodi red u sustav zapošljavanja uvođenjem selekcijskog postupka, a koji će postupak učiniti transparentnijim i za ove slučajeve.

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja još nema jedinstven stav

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja još nema jedinstven stav oko ministričine upute prema kojoj nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja škola, ali je predsjednica Udruge Suzana Hitrec izjavila da će tražiti sve mjere zaštite, što uključuje i Ustavi sud. Tom odredbom su uskraćena prava školskih ravnatelja, te se zaobilazi Zakon o odgoju i obrazovanju, kazala je Suzana Hitrec i dodala da je Udruga zatražila hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje.
 

Facebook Comments



Loading...
DIJELI