‘DODIK JE RAZLOG ZA ZABRINUTOST’: Kosovski ministar otkazao dolazak u Banju Luku

screenshot

Dodik je u ponedjeljak izjavio kako Pacolli “nije dobrodošao” u Banju Luku nazvavši ga pritom ministrom “lažne države”

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli otkazao je sudjelovanje na sastanku šefova diplomacije država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je zakazan za srijedu u Banoj Luci, nakon što mu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ponedjeljak poručio kako je nepoželjan u tom gradu.

Bosna i Hercegovina trenutačno predsjedava ovom regionalnom inicijativom pa je njezin ministar vanjskih poslova Igor Crnadak svoje kolege iz regije pozvao na neformalni sastanak u Banju Luku 5. rujna kako bi se razgovaralo o daljnjoj suradnji.

Pacolli je odustajanje od dolaska u Banju Luku objavio na svom Twitter profilu upozoravajući istodobno kako su Dodik i njegovo bahato ponašanje razlog za zabrinutost svih.

Zbog prijetnji i zapreka koje je meni i mom izaslanstvu stvorio predsjednik RS Milorad Dodik, unatoč pozivnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka otkazao sam sudjelovanje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a u Banjoj Luci. Dodik predstavlja razlog za zabrinutost svih na zapadnom Balkanu”, napisao je šef kosovske diplomacije.

Dodik je u ponedjeljak izjavio kako Pacolli “nije dobrodošao” u Banju Luku nazvavši ga pritom ministrom “lažne države”, a dodao je i kako njegov posjet vidi kao provokaciju usmjerenu protiv RS.



Dodik je inzistirao na činjenici kako BiH nije priznala Kosovo i to zahvaljujući stajalištu vlasti RS-a pa stoga ni kosovski dužnosnici ne mogu dolaziti tamo gdje ih ne priznaju.

Ovaj Dodikov ispad koji se pretvorio u još jedan u nizu skandala zapravo je bio motiviran predizbornom kampanjom i njegovom potrebom za stalnim verbalnim obračunima s ministrom Crnadkom kao dužnosnikom iz reda političkog bloka suprotstavljenog Dodikovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Crnadak je odmah nakon Dodikovog ispada i prijetnji Paccoliju pojasnio kako je njegov dolazak u Banju Luku planiran i najavljen u suradnji s Beogradom čiji šef diplomacije Ivica Dačić također treba doći na sastanak dužnosnika država članica SEECP-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI