Dodik na vojnim proslavama u BiH želi vojnike odjevene u uniforme bivše Vojske RS

screenhot

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Banja Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan, piše N1.

“Nabavit ćemo uniforme vojske Republike Srpske, ove svečane, ali imaju i ove ratne. Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet i to ja ne mislim da bi mogao da bude problem. Ukoliko bude problem, mi ćemo dan vojske u ovom kapacitetu naći destinaciju gdje hoće, ali ovo je naša kasarna”, kazao je Dodik.

Poštovat će, kaže, i Ustav BiH, ali i dodaje da, što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, “vrhovna komanda je u Banja Luci”.

Dodik je ustvrdio da “vojska RS živi u srcima i dušama Srba te da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadinskoj puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS i njenog naroda”, te da će uvijek stati iza njihovih zahtjeva.

Nije dugo trebalo čekati na reakcije. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će ponovno podnijeti kaznenu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH.



“Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OS BiH, podnio sam kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela kvalificiranog kao pokušaj izazivanja pobune u OS BiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu kaznenu prijavu, mada su svi neslužbeno tvrdili kako postoje elementi kaznenog djela”, rekao je Komšić za N1.

“Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa! S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdili da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza”, rekao je.

Na Twitteru je novu Dodikovu ideju komentirala i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je podsjetila da se uz te uniforme vežu najstrašnija sjećanja na rat i genocid. Nije propustila ni podsjetiti da je to užasna provokacija prijatelja Dragana Čovića koji je s Dodikom nedavno slavio neustavni dan Republike Srpske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI