Dodik spriječio tužbu protiv Hrvatske

Foto: Wikimedia Commons

Na sjednici Predsjedništva BiH dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović glasovali su za pokretanje tužbe protiv Hrvatskezbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes. Komšić i Džaferović ranije su opetovano isticali stajalište po kojemu Hrvatska ne bi smjela graditi most za Pelješac, prije nego što se riješi pitanje razgraničenja između dvije države na moru kod Neumskog zaljeva. Tvrde kako Pelješki most blokira pristup BiH otvorenome moru.

“Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasovali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS-u zašto to nije dobro”, kazao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Mehanizam vitalnog nacionalnog interesa znači kako će Dodik sada svoje protivljenje stajalištu Komšića i Džaferovića obrazložiti pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i ukoliko ona njegovo mišljenje prihvati dvotrećinskom većinom zastupnika, onda odluka za koju su glasovala druga dva člana Predsjedništva BiH ne može stupiti na snagu.

Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uz koalicijske partnere ima apsolutnu većinu u parlamentu RS pa je izvjesno kako će to tijelo poduprijeti veto na odluku Predsjedništva BiH izglasanu u utorak.

Sam Dodik je kazao kako takva odluka nije dobra jer otvara nove probleme u odnosima BiH i Hrvatske. Istaknuo je kako je to posebice štetno u danu u kojemu je konačno potpisan međudržavni ugovor o gradnji mosta preko Save kod Gradiške na što se čekalo punih deset godina.



“Moj je zahtjev bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni (Komšić i Džaferović) usmjerili na most Pelješac”, kazao je Dodik istaknuvši kako bi to značilo ne samo spor s Hrvatskom nego i sa Europskom unijom a u postojećim odnosima snaga to ni za BiH ne bi bilo dobro.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI