DOGOVORENO JE! Makedonija mijenja ime!

Sastanak lidera Makedonije Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa na marginama summita u Sofiji ponudio je rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

“Dvije zemlje nastavljaju raditi na postizanju konačnog globalnog dogovora do kraja lipnja” poentirao je Cipras i cijelu Grčku digao na noge.
Novi naziv unatoč očekivanjima nije ni Gornja Makedonija ni Sjeverna Makedonija već Ilindenska Makedonija. Ilindenski ustanak je najveći i najznačajniji događaj u povijesti Makedonije – vođen je protiv agresorski nastrojenog Otomanskog carstva i tijekom istoga oslobođen je teritorij povijesne Makedonije i Odrinske Trakije. Makedonski revolucionarni VMORO Turke je rušio 2. kolovoza 1903. na blagdan Svetog Ilije i pad njihove vladavine započeo je u bitolskom vilajetu. Prvo je proglašena prva balkanska republika – Kruševska Republika kojom su rukovodili Makedonci, Albanci i Vlasi. Odmazda Turaka bila je strašna čak i za ta vremena – klanje 8.816 ljudi, progon 70.000 žitelja i paljenje svih njihovih domova.

Ilinden je tako bio i ostao prekretnica u povijesti ove države, početni korak ka stvaranju Vardarske banovine i onoga što se danas naziva ‘bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom’ (FYROM). Današnji problem je slojevit. Naime, Grčka s manjim ili većim pravom prosvjeduje protiv naziva Makedonije – smatraju da Slaveni nemaju nikakve povijesne, kulturalne ili jezične poveznice s domom Aleksandra Velikog. Grci potvrđuju da je riječ o značajnom dijelu teritorija koji bi mogao biti makedonska povijesna zemlja, no isto tako ne prihvaćaju naziv jezika koji je za njih ‘slavomakedonski’. Posebno je komična kampanja grčkih nacionalista ‘Grčka je Makedonija’ što isto tako nije istina – naime, antički makedonski je doduše sličan grčkome jeziku, no samo u elementima. Kao što su hrvatski i makedonski slični, jer pripadaju istoj jezičnoj skupini. A Makedonci etnički nisu Grci. Tako da je i taj PR posve promašen i tek neznatno točniji od slavensko-makedonske poveznice.

Ilindenska Makedonija i ilindenski jezik tako su svojevrsno konsenzusno rješenje. Koje neće biti previše mrsko ni socijalistima koji su nakon desetljeća vladavine desnice vlast prigrlili i odlučili stati na kraj nacionalnim trzavicama, a ni konzervativcima kojima je Ilindenski ustanak ‘svetinja’. Makedonija će tako vjerojatno ući u NATO, a ovo će joj omogućiti i lakši put u Europsku uniju. Grčka tako napokon dobiva satisfakciju – Slaveni ipak nisu Makedonci, no nisu ni Grci. Rimska pokrajina Macedonia Salutaris sa zemljama Dardanie i Paeonie nakon 1946. mijenja ime u naziv koji će možda i dalje biti nezgrapan (Vardar je isto bio jedna od opcija), ali nešto točniji – prava istina je da Macedonia nije ni grčka, a ni slavenska…

Facebook Comments



Loading...
DIJELI