Domagoj Milošević: ‘Ni velikosrpska agresija nije promijenila granice: Pregovori oko teritorija otvorit će Pandorinu kutiju’

screenshot

Odnosi Hrvatske i Kosova su vrlo prijateljski

Gost Novog dana N1 televizije bio je predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević koji se trenutno nalazi u Prištini.

Na pitanje osjeća li se na Kosovu napetost zbog prosvjeda i oštre retorike između Prištine i Beograda, rekao je:

Rekao bih da se napetost osjeća u svim razgovorima na političkoj razini, ali nisam stekao dojam da je napetost među ljudima. Možda na sjeveru, ali u Prištini ne”.

Prije svega, daljnja podrška Republike Hrvatske Kosovu u pristupanju međunarodnim institucijama i euroatlantskim integracijama. Razgovarali smo o produbljivanju suradnje i posjetili KFOR, razgovarali s našim vojnicima koji služe na Kosovu”, nadodaje.

Sve ocjene su pozitivne. Ne očekuju se nemiri. Političke tenzije postoje.



Tvrda pozicije Beograda spram Kosova, godine prolaze, stvari se ne mijenjaju… To stvara tenzije. Nama je bilo bitno i to da je napravljena lista iznimaka za carine na srpske prozvode”, rekao je Milošević vezano za eventualne probleme uz proširenje EU-a s Beogradom.

Odnosi Hrvatske i Kosova su vrlo prijateljski”, govori Milošević te nadodaje “primio nas je i predsjednik parlamenta, dva potpredsjenika vlade, šef KFOR-a, svi razgovori su otvoreni i prijateljski”.

Gospodarska suradnja postoji. Treba gledati i susjednu Albaniju. Prilike za hrvatske tvrtke su velike i trebalo bi se puno više posvetiti i Kosovu i Albaniji. Mnoge tvrtke već rade, a mogli bi i povećati trgovinsku razmjenu. Pozivamo hrvatske tvrtke da se više usredotoče na ovaj prostor”, zaključuje.

Logično da je došlo do daljnjih zatezanja. Žao nam je da Kosovo nije ušlo u Interpol i da Srbija ne vidi zajednički interes. Kosovo je neovisna država i takvo članstvo bi doprinijelo sigurnosti.

Kad gledamo u prošlost, granice nije promijenila ni velikosrpska agresija Slobodana Miloševića. Bojim se da bi i pregovori oko razmjene teritorija mogli otvoriti Pandorine kutije, ne samo na prostoru JI Europe” govori Milošević.

Na pitanje koliko je različit stav prema odnosima Srbije i Kosova kad je riječ o hrvatskim parlamentarcima, odgovara:

Došli smo u najjačem sastavu. Pusić, Stier, Klisović… Vrlo smo bliskih stavova, svi podržavamo neovisnost Kosova i daljnje međunarodne integracije i očekujemo da i Beograd prihvati realnost i da svi zajedno krenemo naprijed”.

Hrvatski vojnici su zdravo i dobro, vrlo su cijenjeni ovdje”, objašnjava.

33 ih je ovdje, imaju zahvalnost i podršku lokalnog stanovništva, kao što imaju zahvalnost i podršku RH i KFOR-a za sve što rade”, zaključno govori Milošević za N1.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI