DONOSIMO BOGATI PROGRAM OBLJETNICE PROSLAVE OLUJE: Sudjelovat će 800 pripadnika HV-a uz mimolet zrakoplova HRZ-a

wikipedia

U ovogodišnjem bogatom programu uz atraktivan mimolet zrakoplova HRZ-a i nastup Krila Oluje sudjelovat će 800 pripadnika Hrvatske vojske, piše u priopćenju Ministarstva obrane.

Povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, u srijedu, 25. srpnja 2018. u Kninu na konferenciji za medije najavljen je ovogodišnji program obilježavanja koji će se održati 4. i 5. kolovoza 2018. u Kninu.

Konferenciji su, uz predsjednika Organizacijskog odbora obilježavanja ove obljetnice državnog tajnika u Ministarstvu obrane Zdravka Jakopa te čelnika Provedbenog stožera Zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnika Sinišu Jurkovića prisustvovali i savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, Glavna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Sandra Šimić Petrinjak, zamjenik Glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić.

Predsjednik Organizacijskog odbora državni tajnik Zdravko Jakop na početku je rekao da kao sudionik „Oluje“, želi naglasiti kako je to bila veličanstvena vojno-redarstvena operacija koja je donijela mir našoj domovini te da taj dan moramo dostojanstveno i obilježiti. Također, istaknuo je: „Svi smo se složili da ćemo dati dodatan napor da i ova obljetnica prođe dostojanstveno s ciljem promocije branitelja, braniteljske populacije, ministarstava i ureda koji sudjeluju u samoj organizaciji ali i s ciljem promocije Lijepe naše jer za nju su se borili hrvatski branitelji“, rekao je Jakop.

Također, tom je prigodom izvijestio kako su sve pripreme za ovogodišnje obilježavanje uspješno stigle do završne faze, te da su na terenu predstavnici triju ministarstva – obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja kao i Ureda predsjednice, Ureda Vlade RH i Grada Knina, koji zajednički koordiniraju sve aktivnosti kako bi se dostojanstveno i primjereno obilježila i ova obljetnica.



Predstavljajući program posebno je istaknuo kako je Kninska tvrđava simbol završetka Domovinskog rata te da je Kninski trg simbol zahvalnosti žrtvi hrvatskih branitelja. „Želimo proslaviti ovaj važan dan u zajedništvu sa svim građanima Hrvatske“, rekao je Jakop te pozvao građane da se pridruže obilježavanju ove obljetnice u Kninu te da svi zajedno dostojanstveno proslavimo 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, simbola pobjede u Domovinskom ratu i simbola dugo očekivanog mira.

Povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja na razini Oružanih snaga formiran je Provedbeni stožer, na čelu sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Sinišom Jurkovićem, koji je ukratko predstavio aktivnosti Oružanih snaga RH.

U ovogodišnjem obilježavanju sudjelovat će 800 pripadnika Hrvatske vojske i to s postrojem ratnih zastava iz Domovinskog rata i postrojima u svečanom mimohodu, ispaljivanjem počasnih plotuna iz topničkih oružja, mimoletom zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nastupom Krila Oluje, programom ceremonijalnih radnji pripadnika Počasno-zaštitne bojne te taktičko-tehničkim zborom naoružanja i vojne opreme koji će se održati 4. i 5. kolovoza na pomoćnom igralištu NK Dinara.

General Jurković posebno je pozvao građane da u što većem broju dođu na nogometnu utakmicu Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova protiv Hrvatske nogometne reprezentacija svjetskih viceprvaka, koja će se održati na gradskom stadionu NK Dinara u Kninu u subotu, 4. kolovoza u poslijepodnevnim satima te na tradicionalni vojnički grah po završetku središnje svečanosti, u nedjelju, 5. kolovoza u Kninu.

PRELIMINARNI PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DANA HRVATSKIH BRANITELJA I 23. OBLJETNICE VOJNO-REDARSTVENE OPERACIJA „OLUJA“

Knin, subota, 4. kolovoza 2018.

13:00-21:00 Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara

18:00-19:45 Revijalne nogometne utakmice na gradskom stadionu NK Dinara Knin (veterani HV i veterani HVO, Hrvatska nogometna reprezentacija i pripadnici Hrvatske vojske i policije)

20:30 Prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata

·            Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane

·            Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova

·            Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

Knin, nedjelja, 5. kolovoza 2018.

6:30 Budnica ulicama grada Knina, Orkestar OSRH

8:00-21:00 Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara

8:05 Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede „OLUJA 95“. Molitvu za poginule branitelje predvodi vojni biskup mons. Jure Bogdan.

8:15-8:45 Prigodna obraćanja, Trg Dr. Ante Starčevića

9:10-9:40 Mimohod motocikla i starodobnih vojnih vozila

PROGRAM NA KNINSKOJ TVRĐAVI

9:27 Dolazak Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH na Kninsku tvrđavu

9:30 Prigodni program

·            čitanje povjesnice o VRO „Oluja“

·            zvonjava Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV u grad Knin tijekom vojno-redarstvene operacije „Oluja“

·            podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi

·            čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO „Oluja“

·            minuta šutnja

·            počasni plotuni iz topničkih oružja (23 plotuna iz šest topničkih oružja u spomen na 23. obljetnicu VRO „Oluja“)

·            zračni mimohod zrakoplova (helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8 i 171, zrakoplovi PC-9, AT-802, CL-415 i MIG 21)

·            program akro grupe HRZ-a „Krila Oluje“

·            Klapa HRM-a „Sv. Juraj“

10:45 Mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (povijesne postrojbe, zastave iz Domovinskog rata, ešalon hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga RH, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika)

11:30  Sveta misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Misu predvode šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

12:00-15:00 Podjela vojničkog graha

12:35 Doček sudionika ultra maratona Šibenik – Knin

12:45 Vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića

Facebook Comments

Loading...
DIJELI