DRAMATIČNO U OTVORENOM: Glavašević se osramotio rekavši Hebrangu da nema pojma kako je to ostati bez obitelji!

Patrik Macek/PIXSELL

U emisiji Otvoreno moglo se čuti niz zanimljivih detalja, ali i prozivki

Hoće li hrvatski glasači nagraditi ili kazniti populiste? Kakva je razina saborskih rasprava? Kako regirati na političara koji tijekom nastave ulazi u školu? Gostovali su: Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, Bojan Glavašević, saborski zastupnik SDP-a, Andrija Hebrang, bivši potpredsjednik Vlade (HDZ), Miroslav Šimić, predsjednik saborskog Kluba zastupnika Mosta, Drago Prgomet, saborski zastupnik HDZ-a i Denis Kuljiš, novinar.

Andrija Hebrang rekao je kako je najstrašnije to što danas u Saboru vidite čovjeka u tenisicama. To je institucija za koju su ginule generacije, dodao je. Nadovezao se na to Bojan Glavašević koji je rekao da upravo zbog toga što Hebranga, nakon 25 godina, više vrijeđaju Pernarove tenisice nego to koliko ljudi jedva preživljava ili je pod ovrhom, imamo bijes masa koji se okreću ljudima koji razmišljaju izvan te kutije.

Hebrang mu je na to odgovorio: Mladi gospodin ništa ne razumije, to sam i očekivao od njega. Smeta me i snimka gdje vi sa Fredom Matićem vrijeđate hrvatske branitelje, umiruće i mrtve borce HVO-a. To me smeta, a tenisice oblačite zato jer ne poštujete instituciju u koju dolazite.

Glavašević mu je na to rekao da je on u ratu u masovnim grobnicama izgubio oca, djeda, a za baku još ne zna gdje je. “Fred Matić je devet mjeseci robijao za ovu zemlju, ubijao tenkove, vi nemate pojma što znači nosit se s takvim gubicima u životu. Vi niste ostali bez svega kao što sam ja”, rekao je neupućeni Glavašević, na što mu je Hebrang kratko rekao:

“Ma nemojte mi pričati!”, dodavši da bi mu trebalo dati par knjiga da pročita prije nego što istupi.



“Beskrupulozan mladi gospodin Glavašević pokazuje da mu doista nije mjesto u hrvatskoj politici. Ovako kopati po ranama bez ikakvog znanja i temelja, to je sramota”, dodao je na kraju emisije još Hebrang.

Ivan Vilibor Sinčić rekao je da sebe ne smatra populistom već da govori o problemima koji muče velik broj ljudi. Istaknuo je da je Živi zid davao prijedloge Saboru, ali sve su redom odbili. To je cinizam vlasti. Najavio je da će Ivan Pernar biti kandidat za gradonačelnika grada Zagreba. Glavašević je rekao da Pernar, bez obzira na njegov osebujan način, doprinosi demokratskoj kulturi u Hrvatskoj.

Hebrang tvrdi da je populizam posljedica neuspjeha onih koji su vladali, bez obzira o kojoj se strani radi. Smatra da populizam kratko traje i ne daje riješenja. Kao iznimku i velikog majstora koji se uspio održati istaknuo je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Da populizam nije nikakva novost napomenuo je Drago Prgomet. “Torbama se gađalo, donosile su se uputnice za psihjatra predsjedniku sabora, bilo je pokušaja šamaranja pa su to neki tumačili kao prijateljske pozdrave”. Smatra da je problem kada nema jasne distinkcije između populizma i zloupotrebljavanja tuđe nesreće ili kršenja zakona.

Miroslav Šimić ne misli da su mostovci populisti, ali je dodao da je Most nastao kao reakcija građana koji su nezadovoljni političkim elitama, koje su upravljale Hrvatskom 20-ak godina. Rekao je da ne odobrava ponašanje kolege Pernara, koji je bespotrebno iz klupe vikao na predsjedavajućeg. Isto tako ne odobrava nepozvane dolaske u školu i pozivanje djece da izlaze sa nastave. Zamislimo se u ulozi roditelja te djece, koji sve to gledaju i slušaju.

Šimić se dotaknuo i etičkog kodeksa koji je pokrenut na inicijativu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova. Ne misli da će njegovo uvođenje značiti totalni preokret u ponašanju zastupnika, ali smatra da je to korak prema tome da podsjeti zastupnike na što to znači biti saborski zastupnik.

“Kada ljevičari kažu populizam, oni misle na uspon nacionalizma. Kada desničari govore o populizmu- oni misle na uspon neokomunizma”, rekao je Denis Kuljiš. Jedan od razloga zašto, između ostalog, raste Živi zid su upravo ovakve uzajamne optužbe partitokrata. Zbog toga onda javnost misli- ovi zaista ništa ne rade i nemaju ništa stvarno za ponuditi. Kao najuspješnijeg u Saboru i osobu u koju bi se zastupnici trebali ugledati,  istaknuo je Božu Petrova. “Dobar lik je bila i Mirela Holy, ona je bila odličan saborski zastupnik”, dodao je.

Izvor: HRT

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI