DUBROVČANI BIJESNE: Gradske vlasti zamolile strpljenje jer su stigli kruzeri s 9000 gostiju, evo što kažu lokalci!

Grgo Jelavic/PIXSELL

Dio Dubrovčana slaže se da su gužve u gradu - nepodnošljive

Grad Dubrovnik obavijestio je građane da se danas očekuje dolazak sedam brodova na kružnim putovanjima ukupnog kapaciteta 9.287 putnika, od toga tri broda s više od 2.000 putnika. Lučka uprava Dubrovnik stoga je i danas primjenjivala i primjenjuje novi režim periodičnog „puštanja“ autobusa za shuttle prijevoz prema povijesnoj jezgri u intervalima, a sve nadležne službe Grada Dubrovnika, Sanitata Dubrovnik i Turističke zajednice grada Dubrovnika su u pripravnosti te će u koordinaciji poduzeti sve da se u kritičnom dobu dana stvaraju što manje gužve i zastoji u prometu. U svojoj poruci građanima drubrovačke su vlasti poručile i sljedeće informacije koje nisu najbolje “sjele” lokalnom stanovništvu:

“Brod AIDAblu tvrtke AIDA Cruises, kapaciteta 2.500 gostiju luku Gruž napušta danas u 16:00 sati, dok MSC Sinfonia s više od 2.600 putnika pristaje u 12:00 sati, a Costa Luminosa u 16:00 sati. Odlazak Sinfonie planiran je u 20:00 sati, a Coste tek idućeg dana, 11. kolovoza u 13:00 sati.

U petak, 11. kolovoza najavljen je dolazak dva broda: MSC Poesie i Celebrityja Constellation, ukupnog kapaciteta 5.151 putnika, dok se u subotu, 12. kolovoza očekuje dolazak 6.032 posjetitelja na pet brodova, od toga dva kapaciteta preko 2.000 putnika.

Uz oko 25.000 gostiju u hotelskom i privatnom smještaju, posebno tijekom današnjeg dana i petka ujutro očekuju se zastoji na ulazima u grad, gužve na prometnicama i veći pritisak pješačkog prometa na području povijesne jezgre i kontaktne zone.

Lučka uprava Dubrovnik stoga će i danas primjenjivati novi režim periodičnog „puštanja“ autobusa za shuttle prijevoz prema povijesnoj jezgri u intervalima, a sve nadležne službe Grada Dubrovnika, Sanitata Dubrovnik i Turističke zajednice grada Dubrovnika su u pripravnosti te će u koordinaciji poduzeti sve da se u kritičnom dobu dana stvaraju što manje gužve i zastoji u prometu. Grad Dubrovnik zahvaljuje građanima na razumijevanju”, poručile su dubrovačke vlasti, na što su uslijedile brojne reakcije Dubrovčana, osobito na društvenim mrežama.



“Ako se destinacija želi razviti na način da se bavi elitnim turizmom treba se riješiti kruzera po gradu. Oni nisu potreba, a slastičarnice i suvenirnice po gradu mogu itekako preživjeti bez takvih gostiju. Manje gužve, kvaliteta, a ne kvantiteta i puno čišći okoliš”, poručio je jedan Dubrovčanin.

“Zašto bi uopće trebali imati razumijevanja?!!! Za taj kaos koji nam priređujete svako malo?!!”, ogorčena je jedna Dubrovčanka.

“Kome da dam broj računa da mi uplate za smirenje živaca”, istaknuo je Dubrovčanin.

“Za šta razumijevanje? Šta domaća čeljad mora ostat zatvorena u četiri zida? Doći će i zima.. Sram vas može biti…”, dodala je jedna žena.

“Ma što je previše, previše je, mi domaći u kuće”, nadovezala se još jedna Dubrovčanka.

I dok je većina komentara puna nerazumijevanja za mnogobrojne goste s kruzera, ima i onih koji dodaju da nema potrebe za širenjem panike te da je broj od 9000 gostiju nije novost ovih dana.

“Isti ti navedeni brodovi dolaze cetvrtkom i petkom vec evo 4 mjeseca, svaki tjedan je ‘9000 ljudi’, šta bezveze radite paniku..  Probajte koju večer poći u grad s autom oko 9,10 sati.. Grad je pun jer je sezona na vrhuncu, ne jer svaki tjedan dolazi jedan te isti brod”, pokušala je situaciju smiriti jedna Dubrovčanka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI