Dujmović: Od 90-ih nismo imali tako navijačko novinarstvo; Starešina: Oni koji su veličali partiju, sada su u sektoru ljudskih prava

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Starešina smatra kako je i novinarstvo na Zapadu u posljednjih dvadesetak godina izgubilo na profesionalnosti

Okruglim stolom “Uloga medija u izgradnji društva” u splitskom hotelu Park u ponedjeljak je počeo Hrvatski aktivistički festival Vidik fest koji šestu godinu za redom u tom gradu organizira udruga Benedikt koja promiče kršćanske vrednote, piše portal direktno.hr.

Novinar i publicist Tihomir Dujmović, govoreći na okruglom stolu, ocijenio je kako je aktualna medijska pozornica u Hrvatskoj “vrlo loša.”
“Nikada od devedesetih godina prošlog stoljeća nismo imali tako jednostrano i navijačko novinarstvo kao što je to sada slučaj”, rekao je Dujmović.

Po njegovim tvrdnjama, komunističke su vlasti nakon završetka Drugoga svjetskog rata ubile 38 hrvatskih novinara, a “vlasti NDH-a su za vrijeme njena postojanja ubile dva novinara”. “Osim toga u prvih 25 godina komunistički je režim diskriminirao i zlostavljao 500 hrvatskih novinara”, rekao je Dujmović. Po njegovom tumačenju bez tih statističkih podatka ne može se razumjeti današnje hrvatsko novinarstvo.

“Strah, koji je ostao nakon ovih smaknuća i progona hrvatskih novinara, prati hrvatsko novinarstvo i danas”, kazao je Dujmović.

Novinarka i publicistkinja Višnja Starešina rekla je kako je “pobjedom komunizma nakon Drugoga svjetskog rata sustavno uništena hrvatska društvena elita te su i novinari stradavali”.



“U Hrvatskoj ni danas nemamo ozbiljnu novinarsku elitu jer u posljednjih tridesetak godina nije napravljeno ništa novo”, smatra Starešina. Po njenim riječima, oni koji su “do devedesetih godina veličali partiju premjestili su se u sektor ljudskih prava”.

Starešina smatra kako je i novinarstvo na Zapadu u posljednjih dvadesetak godina izgubilo na profesionalnosti.

Ovogodišnji će Vidik fest trajati do 21 travnja. Najavljeno je kako će se tijekom trajanja ove manifestacije održati tribine: “Odvojeno prikupljanje otpada,” “Mladi i ovisnost,” “Odnos znanosti i vjere”, te okrugli stolovi na temu: “Uloga i mogućnosti hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu” i “Iseljavanje mladih iz hrvatske.

Na programu ovogodišnjeg Vidik fest je i kazališna predstava “Otok sreće.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI