Duspara za neviđeni ekoincident optužuje Čermakov Crodux

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Nitko još ne zna razmjere trovanja građana Broda zagađenom vodom.

Danas počinju radovi na spajanju javnoga vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci kako bi se riješio problem opskrbe pitkom vodom Slavonskog Broda i okolnih općina, jer je od subote voda u slavonskobrodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima te se ne može koristiti ni nakon prokuhavanja.

Početku radova u 10:30 sati nazočit će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, najavljeno je iz Hrvatskih voda.

Premijer Andrej Plenković u subotu je najavio da će se učiniti sve kako bi se vrlo brzo realizirao spajanje tog grada na sustav vodocrpilišta u Sikirevcima.

Posao bi trebao trajati 10-15 dana

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdat će posebne dozvole, krenut će se ubrzano s potrebnim radovima kako bi se sustav spojio, istaknuo je premijer nakon zajedničke sjednice Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda zbog onečišćenja vode na vodocrpilištu u tom gradu. Spoj dvaju sustava trebao bi biti uspostavljen za 10 do 15 dana. Poručio da treba detaljno istražiti uzrok zagađenja bunara na vodocrpilištu Jelas.



Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo do istjecanja naftnih derivata.

Policija istražuje eko-incident, Crodux tvrdi da nije kriv

Policijska uprava Brodsko-posavska izvijestila je sinoć da prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

“Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske osiguravali su mjesto događaja te iz sigurnosnih razloga na obližnjoj prometnici fizički regulirali promet. Policijski službenici su nakon toga nastavili s kriminalističkim istraživanjem, u okviru kojeg prikupljaju korisna saznanja te provode policijske izvidne radnje u konzultaciji sa mjerodavnim državnim odvjetništvom u Slavonskom Brodu”, stoji u policijskom priopćenju.

Tvrtka Crodux energetika ispitivala je ispravnost naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Radovi na produktovodu su počeli nakon što je vlada s BiH i rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu dogovorila proces plinofikacije koji trebao bi pomoći da se ubrza modernizacija te rafinerije i spriječi zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

Tvrtka Crodux energetika u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, koja je provodila radove na cjevovodu, tvrdi da je istekla količina od 150 do 200 litara naftnih derivata i da ta količina nije mogla zagaditi vodu sa slavonskobrodskog vodocrpilišta.

Ekološki incident dogodio se kad je tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Produktovod planiraju preraditi u plinovod.

Da je voda onečišćena pokazala je analiza uzoraka uzetih u petak, kada su i građani upozoreni da vodu iz slavonskobrodskog vodovoda ne koriste za piće.

“Mislim da ima elemenata za kazneni progon, 90 tisuća ljudi ostalo je bez vode”

Iz Croduxa su demantirali takvu mogućnost tvrdeći da je tijekom incidenta isteklo između 150 i 200 litara naftnih derivata, te da zbog udaljenosti mjesta incidenta nije moguće povezati ta dva događaja.

Duspara je u subotu novinarima potvrdio da je Grad Slavonski Brod zbog onečišćenja vodocrpilišta podnio kaznenu prijavu i da očekuje da se utvrdi krivac.

“Mislim da ima elemenata za kazneni progon. Bez obzira tko je napravio ovo, činjenica je da je nama tvornica vode izbačena iz funkcije. Činjenica je da je 90.000 građana ostalo bez pitke vode”, ustvrdio je Duspara i u nedjelju nakon zajedničke sjednice Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI