Ekonomisti: Država je najveći kreator siromaštva u Hrvatskoj

screenshot

Europska komisija zadržala je prijašnje procjene o rastu hrvatskoga gospodarstva, pa se tako ove godine očekuje rast od 2,8 posto, dok se za 2019. očekuje usporavanje na 2,7 posto. O prognozama Europske komisije o gospodarskim kretanjima te pitanju usporavanja rasta BDP-a i industrijske proizvodnje u emisiji “U mreži Prvog” HRT-a govorili su ekonomski stručnjaci.

Ključni problemi hrvatske ekonomije su taj da imamo izrazito veliki udjel države u BDP-u i držala je zapravo najveći kreator siromaštva u Hrvatskoj. Imamo jednu akutnu bolestan – to je da imamo stopu od 52% radno aktivnog stanovništva što je na dnu EU-a“, rekao je Andrej Grubišić. Istaknuo je kako statistički ne radimo. Nama raste ukupna populacija, ali raste i udio umirovljenika, zaposlenih u javnoj upravi…

Hrvoje Stojić kaže kako investicije u Hrvatskoj prolaze ispod radara. „Ono što Hrvatska kao nova članica EU mora mijenjati je mindset tako da više nema toliko potpora u investicije u infrastrukturu i ruralni razvoj, nego se Europska unija okreće više poticanju inovacija, izvrsnosti a više će poticati i programe migracija. Hrvatska mora pratiti trendove i takve projekte, a ne projekte kao što su Pelješki most“, rekao je Stojić.

Damir Novotny stope rasta ispod 3% smatra stagnacijom. Hrvatsko gospodarstvo usporedio je sa slovenskim rekavši kako oni imaju puno bolji trend zbog pokretanja investicija. „Imamo strukturne probleme koje nismo rješavali dvadeset godina. Vođenje ekonomske politike spustilo se na dnevno-političku razinu upravljanja, a ne strukturnu“, istaknuo je Novotny. Hrvatskoj predviđa jedno dugo razdoblje stagnacije jer osim turističkog proizvoda, nemamo što drugo izvesti.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI