Epidemija u školama: Učitelji upozorili djecu, roditelji zabrinuti!

ilustracija

Pojedine osnovne škole u KoprivnicI naišle su na epidemiju infekcijske mononukleoze. Učitelji tih osnovnih škola upozorili su roditelje neka pripaze na svoju djecu te u svakom slučaju da ne dijele svoje bočice vode i druga pića jer se takva bolest prenosi slinom. S druge strane, ovakva obavijest se pustila iako još uvijek nije točno utvrđeno o koliko se slučajeva radi.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije još nije zaprimljen ni jedan slučaj te da ih iz tih osnovnih škola nisu upozorili na postojanje bilo kakve epidemije. Nadalje, može se zaključiti da se epidemija u mogućem razvitku te da su se roditelji upozorili na vrijeme kako bi se zaštitilo djecu jer nije riječ o bolesti koja je teška ili opasna po život. No, da bi se izbjegla moguća epidemija, djeca bi trebala izbjegati bilo kakav kontakt slinom.

Mononukleoza je virusna bolest koja se prenosi slinom, te najčešča je među djecom. Bolest se očituje povišenom temperaturom od 38 do 40 stupnjeva. Uz temperaturu, ostali tipični simptomi mogu biti glavobolja, grlobolja, opća slabost tijela, bol u mišićima i zglobovima, gubitak apetita i mučnina.

Osim toga, nadovezuju se i karakteristični specijalni simptomi u obliku povećanja limfnih žlijezda, naročito u predjelu vrata, povećanja slezene i jetre te često i povećanje angina.

Prema doktorima, ovakva vrsta bolesti u velikoj većini slučava prolazi bez komplikacija i posljedica. Liječenje ovakve vrste bolesti zahtijeva primjenu lijekova za snižavanje temperature, laganiju prehranu te izbjegavanje fizičkog napora. Djeca u tim trenutcima trebaju ostati kod kuće.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI