Erdogan: ‘Aja Sofija ponovno će postati džamija’

wikipedia

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je vrijeme da se istanbulska znamenitost Aja Sofija preimenuje u džamiju jer je njezino pretvaranje u muzej “bila velika greška”.

“Aja Sofija se više neće zvati muzejom. Taj status će joj se oduzeti. Aju Sofiju ćemo zvati džamijom”, izjavio je Erdogan za televiziju A Haber.

“Oni koji dođu u Aju Sofiju će posjetiti džamiju Aja Sofija”, rekao je.

Bivša crkva i džamija, a sada muzej, često izaziva napetosti između kršćana i muslimana zbog islamskih aktivnosti koje se tamo odvijaju, poput čitanja stihova iz Kurana i zajedničkih molitvi.

Njezin sekularni status dopušta svim vjernicima da meditiraju, promatraju ili jednostavno uživaju u zapanjujućoj arhitekturi zgrade koja datira iz 6. stoljeća.



Erdogan je u predizbornoj kampanji kojom skuplja glasove za svoju Stranku pravde i razvoja, uoči lokalnih izbora koji će se održati 31. ožujka.

Turski čelnik je rekao kako će se o toj ideji raspravljati nakon izbora. “Mislimo da je došlo vrijeme da poduzmemo takav korak koji turski narod zahtijeva”, rekao je.

Taj potez će vjerojatno izazvati ljutnju kršćana i povećati napetosti između povijesnih neprijatelja, Turske i Grčke koje su obje članice NATO-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI