Erdogan zabranio pjesme koje veličaju alkohol i ljubav, ali i majke

0
388
wikimedia

Te su pjesme, kaže, nemoralne i neprimjerene turskom društvu

Svaku večer votka, rakija i vino, što više pijete, postajete luđi i tužniji”, stih je turske popularne narodne pjesme koja se pjeva na svadbama i proslavama, a sada je protjerana s turske državne televizije TRT. Turski predsjednik Erdogan zabranio je pjesmu smatrajući je “nemoralnom i neprimjerenom” turskom društvu.

I tako se novi turski sultan, nakon što je poslao mnoge kritičare, novinare, pisce i intelektualce u zatvor, sada bavi pjesmama. Turskoj državnoj televiziji TRT zbog „neprimjerenog sadržaja” vlada je zabranila emitiranje 202 pjesme što je izazvalo gnjev gledatelja. Kurdski politički stihovi Osim pjesama u kojima se spominje alkohol, na popisu zabranjenih našle su se i neke popularne ljubavne pjesme kao što su „Rana na srcu” i „Zagrli me”, pa čak i pjesme posvećene majci kao što je „Zbogom, majko”. Ljubavne pjesme, kažu, izazivaju seksualne osjećaje, a majka je svetinja i ne smije se koristiti u pjesmi, piše večernji list.

Loading...

Na tom se popisu našlo i 66 kurdskih narodnih pjesama koje su kvalificirane kao „političke”. Sve je izvjesnije da uvođenjem predsjedničkog sustava u Turskoj Erdogan ne želi promijeniti samo politički sustav već sekularnu pretvoriti u vjersku državu. Još dok je bio premijer, na brežuljku iznad Bospora sagradio je džamiju, povećao je porez na alkohol i zabranio njegovo posluživanje u blizini džamija. Time je brojnim ugostiteljima, i onima u blizini europski obilježenih četvrti, otežao život. Istodobno je uspio provesti to da žene u državnim institucijama poput sveučilišta, sudova i parlamenta ponovo moraju nositi maramu.

Turska ide u pravcu jače islamizacije društva – to dokazuje i činjenica da je Erdogan predložio da preljub postane kazneno djelo ističući kako je bilo pogrešno odgoditi tu odluku 2004. zbog pritiska EU s obzirom na to da je to bio jedan od uvjeta za pregovore o ulasku Turske u EU.

“Pravo je vrijeme da raspravimo to pitanje s obzirom na to da naše društvo sada ima drugačiji moralni stav”, ističe Erdogan.

Kriminalizacija preljuba tema je rasprava u Turskoj već desetljećima. Ustavni sud 1996. ukinuo je zakon koji je do tada vrijedio jer je više pogodovao muškarcima nego ženama. Prema tom zakonu žene su se smatrale preljubnicama nakon jednog čina preljube, a muškarci samo ako su bili u dugoj izvanbračnoj vezi.

Očito je da Erdogan želi ući u povijest kao najvažniji državnik nakon Atatürka. S obzirom na to da se 2023. slavi 100. obljetnica Turske, Erdoğan želi sloviti kao najjači turski državnik i novi sultan.