EU odgovara Trumpu: ‘Uvest ćemo carine na Harley Davidson, na Levisice, na burbon’

0
427
Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza

Europska komisija će u srijedu razmatrati protumjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik Komisije, dodavši kako će odgovor Europe biti “brz, čvrst i razmjeran”.

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagirali i krenuli razmišljati o protumjerama.

Loading...

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas u ponedjeljak je rekao kako će taj predmet “biti na dnevnom redu ove srijede kad će povjerenici razmatrati reakciju EU-a koja će biti brza, čvrsta i razmjerna”. Dodao je kako će europski odgovor biti u potpunosti  “u skladu” s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Ako mjere koje je najavio američki predsjednik budu primijenjene na način da utječu na europske interese, reagirat ćemo na odlučan i razmjeran način, no strogo u skladu s WTO-om”.

Naglasio je kako su protumjere potrebne da bi se branili europski interesi, no da cilj “nije eskalacija”.

Trump je u ponedjeljak na Twitteru napisao:  “Kako bi zaštitili našu državu moramo zaštiti američki čelik! #Amerika na prvom mjestu”.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u petak je rekao da je Trumpova odluka “za žaljenje” i najavio protumjere.

Sad ćemo uvesti carine na motocikle Harley Davidsone, na traperice Levisice, na burbon”, rekao je šef Komisije, dodavši kako je to “glupo” no potrebno ponašanje.