EU odgovara Trumpu: ‘Uvest ćemo carine na Harley Davidson, na Levisice, na burbon’

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza

Europska komisija će u srijedu razmatrati protumjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik Komisije, dodavši kako će odgovor Europe biti “brz, čvrst i razmjeran”.

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagirali i krenuli razmišljati o protumjerama.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas u ponedjeljak je rekao kako će taj predmet “biti na dnevnom redu ove srijede kad će povjerenici razmatrati reakciju EU-a koja će biti brza, čvrsta i razmjerna”. Dodao je kako će europski odgovor biti u potpunosti  “u skladu” s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Ako mjere koje je najavio američki predsjednik budu primijenjene na način da utječu na europske interese, reagirat ćemo na odlučan i razmjeran način, no strogo u skladu s WTO-om”.

Naglasio je kako su protumjere potrebne da bi se branili europski interesi, no da cilj “nije eskalacija”.



Trump je u ponedjeljak na Twitteru napisao:  “Kako bi zaštitili našu državu moramo zaštiti američki čelik! #Amerika na prvom mjestu”.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u petak je rekao da je Trumpova odluka “za žaljenje” i najavio protumjere.

Sad ćemo uvesti carine na motocikle Harley Davidsone, na traperice Levisice, na burbon”, rekao je šef Komisije, dodavši kako je to “glupo” no potrebno ponašanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI