Evo kako Jandroković misli preodgojiti bahate i bezobrazne zastupnike!

Patrik Macek/PIXSELL

Stanke koje gutaju sate ne mogu se ukinuti, ali može ih se ograničiti!

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković otkrio je što će se mijenjati novim Poslovnikom Sabora i kako će pokušati preodgojiti saziv Sabora koji mnogi smatraju najgorim do sada.

“Smatram da je potrebno precizno definirati dio dana u kojem bi bile stanke i regulirati koji su to stvarni razlozi kada klub zastupnika može tražiti stanku”, rekao je Jandroković za Novu TV.

Uz pomicanje termina u onaj medijski manje atraktivan slijedi i izmjena oko povreda poslovnika. Ideja je da se zastupnik ograničiti na svega 30 sekundi. “To se tek tako reda radi kaže članak 238, a onda zastupnik nastoji replicirati onom drugom. Tu isto gubimo vrijeme i krše se pravila”, kaže Jandroković.

Zastupnici su raspravljali 12.364 puta, od toga najviše za repliku i odgovor na repliku. Stoga će se mijenjati i pravila repliciranja. ‘Tu razmišljamo da se onemogući repliciranje unutar vlastitoga kluba. Druga stvar je da pokušamo i vremenski ograničiti’, otkriva Jandroković.

Slične prijedloge slušamo već godinama. Svaki je predsjednik Sabora imao ideju da će uvesti reda, ali nikome za sada nije uspjelo. No, hoće li kraćenje rasprava pomoći u dizanju njihove kvalitete?



“One rasprave koje sada završavaju negdje oko 7,8,9 ili 10 sati navečer vratimo u fokus, a da ove doskočice od dvije minute i beskonačne svađe izmaknemo iz sabornice jer ovo u šta se Sabor pretvorio stvarno ne služi na čast ovoj institucijji”, kaže Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

Ograničavanje stanki i replika unutar kluba ne sviđa se svima. Most, recimo, traži stanku za svaku temu i nabija statistiku aktivnosti kroz replike. Nikola Grmoja iz Mosta kaže da se u promjene krenulo zbog Andreja Plenkovića. “Sve je ovo krenulo nakon što je bio premijer u saboru nakon sastanka Europskog vijeća gdje je bio jako nezadovoljan kritikama oporbe i tada se krenulo u ove izmjene”, kaže Grmoja.

Prijedlog Poslovnika još je na usuglašavanju. Oporba smatra kako je namjera ograničavanje slobode govora u sabornici. Financijskog kažnjavanja zastupnika, osim onog za nedolazak na posao – neće biti, poručuje Gordan Jandroković, a prenosi Nova Tv.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI