Evo što nam donosi porezna reforma: Premijer obećao dodatna rasterećenja građanima

screenshot

Vlada je na sjednici predstavila paket poreznih izmjena koje bi na snagu trebale stupiti početkom iduće godine. Ključne izmjene odnose se na smanjivanje PDV-a za skupinu prehrambenih proizvoda, ukidanje dijela doprinosa te podizanje praga za oporezivanje po najvišoj stopi. Kao što se i najavljivalo, opća stopa PDV-a neće se mijenjati; javlja HRT.

Treći krug porezne reforme i devet izmjena zakona donijet će dodatna rasterećenja građanima i poduzetnicima, tvrdi premijer Andrej Plenković.

Pažljivo smo odvagali kako pristupiti smanjivanju PDV-a. Opcija za koju smo se u ovom trenutku odlučili – da se smanji opća stopa PDV-a s 25 na 13% za one proizvode koji su izuzetno važni najvećem dijelu hrvatskog društva”, objasnio je premijer. Misli pritom na svježe meso i ribu, voće, povrće, pelene, jaja i živu stoku. To bi trebalo spustiti maloprodajne cijene tih proizvoda.

Trgovci, i svi oni koji su u ovom segmentu, sigurno da ne mogu ignorirati jednu ovako značajnu promjenu, jer ovdje ne govorimo o korekciji PDV-a za 1 ili 2 postotna boda, nego govorimo praktički o prepolavljanju”, kaže Zdravko Marić, ministar financija.

Trošak za poslodavce trebao bi biti niži, jer se predlaže ukidanje doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu, no istodobno se zbog velikih dugova predlaže povećanje doprinosa za zdravstvo s 15 na 16,5%.



Mi ovaj ukupni iznos od 17,2 smanjujemo na 16,5. Dakle, rasterećenje od 0,7%, što je u prijevodu za poslodavce smanjivanje troška i povećanje raspoloživih sredstava za preko 900 milijuna kuna”, objašnjava Marić.

Građani s višim primanjima trebali bi profitirati od činjenice da će se najviša stopa poreza na dohodak primjenjivati tek od 30.000 kuna, a ne od 17.500 kuna kao sada.

Marić tvrdi da će učinci porezne reforme zdravstvu koje grca u dugovima donijeti milijardu i 350 milijuna kuna, a određeni učinci trebali bi se vidjeti i na tržištu nekretnina, jer će se porez na promet od Nove godine smanjiti s 4 na 3%; javlja HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI