(FOTO) Pogledajte najmoćnije oružje HV-a! ‘Sada smo među najopremljenijima u NATO paktu’

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sukladno ugovorenoj dinamici isporuke, dolazak ostalih haubica u Hrvatsku planiran je do kraja 2017. godine

U Remontnom zavodu na Jankomiru su danas, u četvrtak 13. travnja 2017., predstavljene samohodne haubice PzH2000 kalibra 155 mm njemačke proizvodnje.

Radi se o prve dvije od ukupno 16 haubica koje je Ministarstvo obrane RH nabavilo od Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke. Od 16 haubica, 12 će biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača dok će tri biti korištene za pričuvne dijelove.

Prezentaciji samohodnih haubica nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnik veleposlanstva Savezne republike Njemačke u RH, brojni visoki vojni i civilni dužnosnici te predstavnici proizvođača.

Izražavajući zadovoljstvo zbog ulaska samohodnih haubica PzH2000 u sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministar obrane Damir Krstičević je zahvalio svojim prethodnicima, bivšim ministrima Anti Kotromanoviću i Josipu Buljeviću, bivšem načelniku Glavnog stožera OS RH generalu zbora Dragi Lovriću kao i svim ostalima koji su pridonijeli konačnom ostvarenju ovog zahtjevnog projekta koji je, naglasio je, vođen smišljeno i fokusirano. „Ovim činom započinje isporuka ovog moćnog oružja u ukupnoj vrijednosti od oko 55 milijuna eura, a njegovom realizacijom je sposobnost Oružanih snaga Republike Hrvatske u ovom području značajno narasla i stavlja nas na razinu najbolje opremljenih topničkih postrojbi NATO saveza“, rekao je ministar Krstičević, istaknuvši kako je Savezna Republika Njemačka jedan od naših vrlo važnih partnera s kojima dijelimo iste ciljeve.

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov je naglasio važnost nabave i uvođenja u operativnu upotrebu Pantzer haubica 155mm. „Njihovom nabavkom i ulaskom u operativnu upotrebu vatrena moć Oružanih snaga Republike Hrvatske višestruko se umnožava, a razina opremljenosti se znatno podiže i u skladu je s najbolje opremljenim vojskama Saveza, ali i šire“, rekao je general zbora Šundov, istaknuvši kako samohodne haubice pridonose sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH, a to su sposobnosti kojima pridonosimo i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju.



Projekt opremanja OS RH samohodnim haubicama PzH2000 započeo je sporazumom kojeg su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke potpisali krajem 2014. godine, a cilj mu je bilo opremanje OS RH s topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim daljinama od 40 km uz mogućnost korištenja „pametnog streljiva“ i istodobnog udara više projektila u isti cilj. Opremanjem Oružanih snaga RH haubicama PzH2000 zadovoljavaju se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem te se, također, ispunjavaju i preuzeti ciljevi sposobnosti NATO-a. Prve dvije pristigle haubice biti će smještene na vojnim poligonima „Eugen Kvaternik“ na Slunju i Cerovec pored Karlovca, priopćili su iz MORH-a.

Sukladno ugovorenoj dinamici isporuke, dolazak ostalih haubica u Hrvatsku planiran je do kraja 2017. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI