(FOTO) SVEĆENIK IM BLAGOSLOVIO GRLO: Premijer Plenković s preslatkim sinčićem došao na misu!

Zarko Basic/PIXSELL

Plenković je je nakon mise nosio sina nosio u rukama i pozirali su fotografu s osmijehom na licu. Preslatki Plenkovićev sinčić ime je dobio po djedu, odnosno Plenkovićevu ocu Mariu, koji živi u Sloveniji i predaje na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku u Mariboru.

Danas se u crkvi svetog Blaža u Zagrebu održavala misa povodom završetka blagdana Sv. Blaža, a misi je prisustvovao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Premijer je na misu došao sa sinom. A pred kraj mise i sami su došli pred svećenika koji im je napravio obred grličanja.

Inače, premijer sa suprugom Anom Maslać Plenković, pravnicom rođenom u Dubrovniku, očekuje drugo dijete pa je za pretpostaviti da je zbog visokog stupnja trudnoće ostala kod kuće.

Plenković je je nakon mise nosio sina nosio u rukama i pozirali su fotografu s osmijehom na licu. Preslatki Plenkovićev sinčić ime je dobio po djedu, odnosno Plenkovićevu ocu Mariu, koji živi u Sloveniji i predaje na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku u Mariboru.

Podsjetimo, o blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!” Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Blagdan svetog Blaža (Vlaha), biskupa i mučenika, u Rimokatoličkoj Crkvi slavi se 3. veljače. Mučenik sv. Blaž (Vlaho), na latinskom Sanctus Blasius rodio se u Sebasti u ondašnjoj Maloj Armeniji kojom je upravljao Rim, to je današnji grad Sivas u središnjoj Turskoj. Ubijen je odrubljivanjem glave oko 317. godine.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI