Francuska, Njemačka i V. Britanija žale zbog Trumpove odluke

screenshot

Francuski predsjednik je, govoreći i u ime svoja dvije europske partnerice s kojima je razgovarao u utorak navečer, stavio na stol svoj prijedlog o pregovaranju novog sporazuma s Teheranom, koji bi trebao ukloniti razloge za američku zabrinutost

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke Sjedinjenih Država o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim zemljama koje još žele ostati privržene nuklearnom sporazumu, objavili su čelnici triju zemalja u utorak navečer.

“Pozivamo SAD da zajamči da strukture JCPOA (kratica za sporazum) ostanu netaknute i da izbjegne akcije kojima bi spriječio druge strane potipisnice u punoj primjeni sporazuma”, napisali su čelnici Britanije, Njemačke i Francuske u zajedničkoj izjavi koju je objavio ured britanske premijerke Therese May.

U izjavi May, njemačke kancelarka Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona stoji da Trumpovu odluku primaju “sa žaljenjem i zabrinutošću”.

“Naše vlade ostaju privržene da se se sporazum održi i radit će sa svim preostalim stranama u sporazumu da tako i bude, uključujući nastavak trajne gospodarske dobrobiti za iranski narod koje su povezane sa sporazumom”, napisali

Macron je na Twitteru je izrazio žaljenje neposredno nakon objave povlačenja Sjedinjenih Država.



“U pitanju je međunarodni režim borbe protiv nuklearnog širenja”, dodao je u drugom tweetu.

Francuski predsjednik je, govoreći i u ime svoja dvije europske partnerice s kojima je razgovarao u utorak navečer, stavio na stol svoj prijedlog o pregovaranju novog sporazuma s Teheranom, koji bi trebao ukloniti razloge za američku zabrinutost.

“Zajedno ćemo raditi na većem okviru, koji će pokrivati nuklearnu aktivnost, razdoblje nakon 2025., balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebice u Siriji, Jemenu i Iraku”, napisao je francuski predsjednik.

Taj prijedlog, koji je izrazio tijekom posjeta Washingtonu krajem travnja, trebao bi onemogućiti da američka odluka izazove diplomatsku “prazninu” koja bi pogoršala situaciju, tada je objasnio.

Svrha joj je pokrenuti dinamiku novih pregovora, za što je Trump u utorak ostavio jedna vrata otvorena. Iranski predsjednik Hasan Rouhani je rekao da želi razgovarati s Europljanima, Rusima i Kinezima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI