Furio Radin: ‘Nisam zadovoljan odlukom Vijeća, ‘ZDS’ je ustaški pozdrav’

screenshot

To što se "ZDS" može koristiti u iznimnim situacijama, kaže da je riječ o "čudnoj ali analognoj odluci"

U Novom danu N1 televizije gostovao je potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin gdje je komentirao aktualne političke događaje.

Oporba u srijedu predaje zahtjev za opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Na pitanje kako će glasati kad ta točka dođe na dnevni red u Saboru, Radin odgovara: “Ja ne kažem da je Dalić u takvoj situaciji ili nije, mi svaki tjedan imao jednu aferu i nekoga smijenimo, i nakon toga ne znamo što ćemo dalje.”

“Ako se dokaže da se Dalić ili bilo tko drugi okoristio, etička ljestvica bi trebala biti jako visoko, pogotovo ako se radi o Agrokoru. Ne znam da li ima ili nema putra na glavi, ali ako to dokaže, shodno tome ćemo glasati. I Plenkoviću bi to onda bilo korisno, ali to se mora dokazati”, dodao je.

Mišljenja je da javnosti nisu dane sve važne informacije oko Agrokora.

“Mislim da nisu dati svi odgovori, niti ja znam sve odgovore. Ramljaka nisam vidio nikada životu, Peruška jesam jer su nam ih predstavili. Stekao sam dojam da se radi od ozbiljnim ljudima, imam velika očekivanja”, kaže Radin.



Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima prije nekoliko dana donijelo preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima.

“Tu imam reći dvije stvari, a govorim samo o pozdravu “Za dom spremni!”. Nisam zadovoljan jer se tu radi o fašističkom odnosno ustaškom pozdravu. Ako gledamo cijeli dokument, gospođa Barić mi je stavila bubu u uho jer je riječ o cijenjenoj ustavnoj stručnjakinji, pa ću pročitati dokument do kraja”, kazao je Radin.

To što se “ZDS” može koristiti u iznimnim situacijama, kaže da je riječ o “čudnoj ali analognoj odluci”.

Paralelu je povukao s odlukom talijanskog vrhovnog suda, koji se bavi samo sustavnom tematikom i svojim presudama stvara normative, po kojem je Musolinijev “rimski pozdrav” neustavan, ali se može koristiti za celebrativne slučajeve.

“Ali, apriori se ne slažem s tim”, komentirao je Radin odluku Vijeća za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI