Glavašević: Vučić jednostavno nije prijatelj Hrvatske

Boris Scitar/Vecernji list

“Moja očekivanja su inicijalno bila vrlo skromna, odnosno bio sam vrlo skeptičan prema tom cijelom posjetu, o tome sam mnogo i govorio. Smatram da je Hrvatska iza ovoga svega ostala ponižena, prije svega zbog činjenice da je predsjednica ovaj posjet isforsirala”, komentirao je Bojan Glavašević posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, prenosi Direktno.hr

Glavašević je napomenuo kako mi kao država od njega nismo dobili mnogo, dobili smo matične knjige iz Dvora na Uni, a očekivanja su bila mnogo veća. “Očekivanja su inkrementalni napredak u potrazi za nestalim osobama ili protokoli iz vukovarske bolnice. To su dva krupna pitanja koja imamo sa Srbijom. Vučić vrlo svjesno i namjerno nije zadovoljio ta očekivanja”, rekao je saborski zastupnik SDP-a.

“Predsjednica se sad treba opravdati zbog ogromnog gafa. Prije svega, nije se konzultirala sa sukreatorom vanjske politike, dakle, s predsjednikom Vlade, on je tu ispao mnogo veći državnik, zato što je nju spasio time što je odlučio prihvatiti sastanak s Vučićem. On je jedini tu koji ima operativne, odnosno izvršne ovlasti, predsjednica ih nema ni najmanje. To je bilo spašavanje obraza koliko se obraza spasiti dalo, ali zapravo – što je rezultat? Ugostili smo i tretirali s najvišim počastima čovjeka koji je lagao na novinarska pitanja o tome da nije govorio o Velikoj Srbiji, čovjeka koji svakim svojim javnim nastupom, od 1995. do dana današnjeg pokazuje da u Hrvatskoj ima identične stavove i mišljenja kao što ih je imao u vrijeme rata”, rekao je Glavašević.

Saborski zastupnik smatra kako se trebamo se bolje postaviti idući put. “Dijalog sa Srbijom je nešto što nam je nužno, bez čega ne možemo, to nam je susjedna i prijateljska zemlja, ali moramo biti svjesni da čovjek koji tamo trenutno ne samo da ima vlast, nego i moć, jednostavno nije prijatelj ove zemlje i da s njim kao sugovornikom Hrvatska ne može dobiti mnogo”, rekao je Glavašević.

Glavašević ima i konretan prijedlog za vladajuće. “Komunikacija se treba odvijati na liniji predsjednika Vlade, jer to jesu osobe koje imaju izvršne ovlasti, a predsjednica srpske vlade nema osobni teret koji ima Aleksandar Vučić i za koji mislim da je ogromno opterećenje za odnose Hrvatske i Srbije, ukoliko se njega odredi kao privatnog komunikatora”, rekao je Glavašević novinarima u Saboru.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI