GONG: ‘Plenkoviću, i Karamarko je morao otići zbog Povjerenstva’

‘Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost’, navodi GONG u priopćenju objavljenom u srijedu.

‘Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka’, kažu u GONG-u te navode da su zabrinuti ”zbog ponašanja premijera koji urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom dužnosnika uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese”.

Bivši predsjednik HDZ-a morao je dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, podsjećaju.

“Nije mu bila propisana novčana kazna, ali je utvrđen sukob interesa, a jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić – povreda načela djelovanja. „Stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana“, govorio je u slučaju Karamarko tada kao zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković.

“Povjerenstvo ima svoj stav, moj osobni stav je da nisu povrijeđena načela javnog djelovanja”, brani sada premijer svoje suradnike koji su se ogriješili o članak Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem su pobrojana načela koja bi morala biti ključna za svakog dužnosnika, a to je da postupaju časno i odgovorno, čuvajući integritet i povjerenje građana.



Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore.

Kakvu je klimu i uvjete za rad neovisnih institucija stvorio premijer govori i činjenica da je Nataša Novaković u medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost njezine smjene i njezinih suradnika. Duboko kompromitirani proces donošenja Lex Agrokora, koji je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, nadamo se da je tek početak raspleta. Pred istim bi Povjerenstvom trebao odgovarati Plenković.
I na kraju, podsjećamo, Gong je još u kolovozu tražio odgovornost premijera čim su iscurili iskazi bivše potpredsjednice Martine Dalić, i to zbog, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine”, smatraju u GONG-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI