Grabar-Kitarović: ‘Nisam očekivala ispriku, razgovarala sam s europskim Vučićem’

screenshot

„Bitno je da smo prijeporna pitanja o prošlosti ostavili sa strane, oko kojih se ne slažemo i da smo se usredotočili na konkretna pitanja koja muče Hrvate i Srbe”, rekla je Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, gostovala je u utorak u Dnevniku Nove TV. Glavna tema bila je posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Prvo je upitana koji su konkretni rezultati Vučićevog posjeta.

Vrlo konkretni rezultati su dokumentacija iz Una na Dvori i danas, rješavanje sudbine troje nestalih osoba čiju smo dokumentaciju dobili. Također, unaprijedit će se i prava Hrvata u Srbiji kojima će se riješiti mnoga konkretna pitanja. S naše strane razgovarali smo i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj. Ta se pitanja mogu i moraju rješavati u okviru hrvatskih institucija i o tome smo razgovarali protekla dva dana. Također, bitno je da smo prijeporna pitanja o prošlosti ostavili sa strane, oko kojih se ne slažemo i da smo se usredotočili na konkretna pitanja koja muče Hrvate i Srbe”, odgovorila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje je li očekivala više dokumenata odgovorila je kako je Hrvatska svjesna administrativnih prepreka i godina koje su prošle od rata, ali ju ohrabruje činjenica da je Vučić pristao uključiti u izaslanstva predstavnike udruga nestalih osogba.

Slijedeće pitanje bilo je jesu li razgovarali o vraćanju dokumenata iz vukovarske bolnice.



Nismo konkretno o tome pričali, ali ohrabruje da je predsjednik Srbije javno po prvi put obećao da će se to pitanje rješavati. Ne vjerujem da će to svoje obećanje pogaziti”, odgovorila je predsjednica.

Rekla je kako od Vučića nije očekivala ispriku, jer ispriku svako može izreći na svoj način. Tvrdi kako su bitnija djela, a potrebno je usredotočiti se na sadašnjost i budućnost odnosa među državama.

Vučić s kojim sam ja razgovarala je europski Vučić. Apsolutno i definitivno. Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Isprike ponekad mogu biti samo riječi. Mi smo imali i isprike u prošlosti, čime su one rezultirale? Bitna su djela i ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već desetljećima. Veselim se trenutku kad ćemo moći potvrditi da su njihovi politički i drugi zahtjevi ispunjeni”, rekla je predsjednica u Dnevniku Nove TV.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI