GRABAR-KITAROVIĆ: ‘Nisam rekla da su muslimani u strahu’

screenshot

Nakon što je izašao intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u kojem se navodi kako muslimani u Hrvatskoj žive u strahu, Ured predsjednice obratio se javnosti i opovrgavaju te navode.

”Stav Predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo.

Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu.

Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018.

S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.



Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Nažalost prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se Predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice”, rečeno je za N1 u Uredu predsjednice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI