Grabar-Kitarović: ‘Nisu udovice i branitelji osobe s ruba političkog spektra, nego…’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Mogu samo još jednom odbaciti zlonamjerna tumačenja moje izjave, u kojoj riječ “marginalci” nikada nisam spomenula", kaže Predsjednica

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, u novom se intervjuu ponovno dotaknula posjeta srbijanskog predsjednika, Aleksandra Vučića.

Za Novi list ponovno je govorila o tome na koga je mislila kad je rekla da su prosvjed protiv Vučića organizirale osobe s ruba političkog spektra.

Mogu samo još jednom odbaciti zlonamjerna tumačenja moje izjave, u kojoj riječ “marginalci” nikada nisam spomenula. Pravo na prosvjed ustavno je pravo i ni na koji način nisam ga dovela u pitanje. Takvi prosvjedi, uostalom, posve su uobičajeni u demokratskom svijetu. Imam puno razumijevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, te za braniteljske udruge koje su iskoristile svoje demokratsko pravo i izrazile svoj stav o dolasku predsjednika Vučića. Uvjerena sam da svima koji znaju moja uvjerenja i poznaju moj odnos prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima to ne treba posebno objašnjavati. Riječ je, dakle, o pojedincima s rubova političkog spektra koji ne prihvaćaju proces dijaloga i, u krajnjoj liniji, pa makar i u uvjerenju da brane hrvatske interese, čine štetu Hrvatskoj. To nisu niti udovice hrvatskih branitelja, niti hrvatski branitelji. S predstavnicima braniteljskih i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata sastala sam se uoči posjeta i s njima ću se ponovno sastati i ovih dana kako bih ih upoznala s rezultatima razgovora, kao što sam im i obećala, s posebnim naglaskom na otkrivanje sudbina naših nestalih branitelja i civila”, rekla je predsjednica.

Komentirala je i rješavanje pitanja nestalih osoba.

Proces traženja nestalih došao je do točke kad se može dalje pokrenuti samo snažnom političkom voljom. Stoga sam oko pitanja nestalih kao bitnog humanitarnog pitanja, s predsjednikom Vučićem dogovorila naše osobno zalaganje za ubrzanje rješavanja ovog pitanja. Duboko vjerujem kako će to, jedno od najbolnijih pitanja u našoj domovini, napokon biti riješeno. Činjenica da su predstavnici udruga obitelji nestalih bili dijelom službenih izaslanstava govori o toj posvećenosti. Kao što je poznato, ovaj sastanak ishodio je podatke o troje nestalih hrvatskih državljana. Naravno, svu tu dokumentaciju treba jako dobro pregledati i analizirati. Međutim, ono što je meni posebno bitno jest činjenica da će sljedećeg tjedna, sukladno našem dogovoru, predsjednik Vučić primiti i razgovarati s predstavnicima udruga obitelji nestalih hrvatskih branitelja. Razgovarali smo i o pitanjima od značaja za naše manjine u Hrvatskoj i Srbiji, zajedno s njihovim predstavnicima u našim službenim izaslanstvima. Dogovoreno je i kako će se predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov već sljedećeg tjedna sastati s predsjednikom Vučićem i proći konkretna pitanja od interesa za hrvatsku manjinu”, rekla je Grabar-Kitarović za Novi list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI