Grabar-Kitarović u predsjedničkoj utrci prva, drugi Milanović

screenshot nova tv

Mala je vjerojatnost da će netko od predsjedničkih kandidata izbore dobiti već u prvom krugu, pokazuje istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV, 26. i 27. lipnja, na uzorku od tisuću ispitanika, provela agencija IPSOS.

Prema trenutačnom raspoloženju birača iskazanom tijekom istraživanja, najviše bi glasova, njih 37,1%, dobila dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon koje slijedi bivši premijer Zoran Milanović s osvojenih 31% naklonosti birača, dok se na trećoj poziciji nalazi pjevač, ekonomist i bivši saborski zastupnik Miroslav Škoro s trenutačnom potporom od 19,5%, objavljuje Nova TV.

Bivšem sucu zagrebačkog Trgovačkog suda i odnedavno novom europarlamentarcu Mislavu Kolakušiću pripalo je četvrto mjesto sa 6,4% glasova anketiranih. Ivan Pernar u ovom trenutku u utrci za Pantovčak može računati na 3,1% glasova. Ostali kandidati dobivaju 2,8%.

No, uzmemo li u obzir posljednje redovito istraživanje Crobarometara, koje objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi se od 1. do 20. u mjesecu, kada službenih objava kandidatura još uvijek nije bilo pa se u istraživanje uključilo 12 potencijalnih pretendenata na Pantovčak, onda se vidi da je predsjednica s tada osvojenih 36% glasova ostala na istom, ali su zato sada znatno “narasli” Milanović, jer je u prvotnoj anketi dobio 21% potopre, te Škoro koji je tada dosegao do 12%.

Samo jedan postotak manje (11%) tada je imao Kolakušić, dok je najnovije istraživanje pokazalo Kolakušićev pad nakolonosti kod birača. Znači, Grabar Kitarović stagnira i vodi, Milanović i Škoro “rastu”, a Kolakušić “pada”.



Za drugi izborni krug, onda bi, uđu li u njega Grabar-Kitarović i Milanović, iz tog sraza kao pobjednica izašla – predsjednica, s potporom od 56,1% prema 35,9% koliko bi osvojio Milanović. Predsjednica bi u drugom krugu pobijedila i Škoru, i to s nešto malo manjim omjerom, 50,2% prema Škorinih 35,5%.

Dođe li u drugom izbornom krugu do “predsjedničkog” okršaja između Milanovića i Škore bila bi to najzanimljivija borba, jer bi tada Škoro dobio 48,6% glasova birača, a Milanović 41,1%.

Maksimalna pogreška uzorka u ovom istraživanju iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge predsjedničkih kandidata 3,8%.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI