Grabar-Kitarović: „Vučić je vrlo pozitivan čovjek i iskrenim i otvorenim razgovorima možemo puno postići“

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Vučićevoj supruzi Tamari uručila je poklon upakiran u crvenu kutijicu, a u njoj je medaljon Majke Božje od Kamenitih vrata.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanu inauguraciju Aleksandra Vučića u Palači Srbija došla je odjevena u ružičasti komplet na kojem se isticao broš koji znači “Hrvatska u srcu”.
Kamere Radio-televizije Srbije, koja je izravno prenosila svečanost, zabilježile su i trenutak kad je hrvatska predsjednica Vučićevoj supruzi Tamari uručila poklon upakiran u crvenu kutijicu, a u njoj je medaljon Majke Božje od Kamenitih vrata.

Predsjednica Republike Hrvatske kazala je kako vjeruje da se iskrenim razgovorom i dobrom voljom sve može postići pa tako i unapređenje odnosa dviju država.

Želim da danas bude prekretnica i novi korak u odnosima Srbije i Hrvatske. Vučić je vrlo pozitivan čovjek i iskrenim i otvorenim razgovorima možemo puno postići. Postoji dobra volja sa obje strane, neće to ići preko noći, bit će prepreka, ali radit ćemo na boljim odnosima“, kazala je Grabar Kitarović za RTS. Hrvatska predsjednica naglasila je i kako se “ne treba zavaravati” da će na putu poboljšanja odnosa dviju država “biti puno zapreka, a možda i spoticanja”, ali vidi vrlo važnim to što kod Vučića “postoji dobra volja”, a s njezine strane također.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na prijemu povodom stupanja na dužnost, da je Srbija spremna napraviti iskorak iz mitologije u budućnost. „Napredak je nemoguć bez mira i stabilnosti“, poručio je Vučić.

Vučić je u govoru na svečanosti liderima Zapadnog Balkana poručio da je Srbija spremna da sa njima gradi mostove preko “provalija prošlosti i da se grade putevi i da zajedno radimo na ekonomskom razvoju”.



Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci,Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine pomicati bez da gradimo nove Jugoslavije“, rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti. “Srbija je spremna mijenjati se iznova i svakog dana i da ne sanja više neprijatelje, nego na javi stvara prijatelje”.

Inače, na glamuroznoj Vučićevoj svečanosti, prema srpskim medijima, prisustvovalo je oko 6 tisuća uzvanika te državničke delegacije iz 21 zemlje. Tijekom zajedničkog fotografiranja državnika, Kolinda Grabar-Kitarović je stala odmah prva s lijeve strane od Vučića, dok je s desna stajala supruga Tamara Vučić.
Predsjednici Grabar-Kitarović je ovo je bio prvi posjet Beogradu, a drugi dolazak u Srbiju nakon što se prošle godine s Vučićem, tada premijerom Srbije, sastala u Subotici gdje su potpisali tzv. subotičku deklaraciju o normaliziranju odnosa dviju država.


Facebook Comments

Loading...
DIJELI