Gradonačelnik Koprivnice pisao Plenkoviću povodom preseljenja Podravkine pekmezare

Podravka

U otvorenom pismu, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić pozvao je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da spriječi preseljenje Podravkine pekmezare iz Koprivnice u Varaždin.

„Poštovani gospodine, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

po drugi Vam se put u dvije godine obraćam otvorenim pismom, očekujući da ćete ovaj put isto i pročitati. Ali i ne samo pročitati. Povod ovom otvorenom obraćanju su najnoviji događaji oko naše Podravke, a u čemu Vlada i njezin ministar imaju veliku ulogu. No prije toga, a da ne bude nikakvih zabuna, ponosan sam na poslovne rezultate Podravke na čemu čestitam svim radnicima, svima onima koji su u proteklim desetljećima marljivo radili i gradili uspješnu podravsku priču čiji je razvoj započeo iz jednog malog pogona znanog pod imenom Pekmezara. Upravo je ovaj naš simbol, iz kojega se razvijala i gradila Podravka, u središtu svih razgovora u našoj Koprivnici u proteklih nekoliko dana.

Iz informacija koje su ovih dana došle u javnost iz izvora bliskih Nadzornom odboru Podravke i Vladi RH, donesena je odluka da se Pekmezara preseli iz Koprivnice. Svi Podravkaši, cijela Koprivnica, naše generacije koje su stvarale i još uvijek stvaraju poslovnu priču kakvih je malo u Hrvatskoj, znaju da je prvo Podravkino srce, naš simbol i snaga, upravo srce Pekmezare. I sada u rekordnoj godini poslovanja Nadzorni odbor i država razmatraju odluku o seljenju Podravkinih pogona u neke druge gradove (govori se o Varaždinu, a uskoro i Širokom Brijegu). Svi mi koji volimo Podravku ponosni smo na razvoj i širenje Podravke, na organski rast, razvoj novih proizvoda i gradnju novih pogona u drugim gradovima, ali i drugim državama. No, nikako ne podnosimo da se to širenje odvija na način zatvaranja koprivničkih pogona i njihove selidbe. Naša Pekmezara (s velikim P), puno je više od običnog pogona za preradu voća. Ona je simbol naše Podravke, naše Koprivnice i cijele Podravine. To mora znati svaki član Nadzornog odbora, ali i država koja je spremna zbog nekog političkog ili nečijeg navodnog financijskog interesa prodavati simbol jednog kraja, jednog vremena. Pekmezara je duša kompanije sa srcem, a ujedno i duša grada sa srcem. Zato nas ova odluka i boli, jer osjećamo da nam netko iz svojih uskih razloga trga srce, želeći ubiti našu dušu. Zato se kao gradonačelnik grada koji je sijamski blizanac s Podravkom borim upravo za tu dušu. Nama je Pekmezara jednako važna kao tako željeni Pelješki most krajnjem jugu zemlje. I zato očekujem od premijera države da se jednakim žarom bori za našu Pekmezaru jer je to naš most, naša cesta što spaja generacije naše Podravine i gradi neraskidiv bedem nepromišljenim odlukama ljudi koji ne znaju što je to Pekmezara, koji ne razumiju narav mirnih i marljivih Podravaca koji će jedno vrijeme podnositi nepravdu, ali će znati ustati i boriti se protiv nje. A upravo sada osjećamo tu nepravdu, osjećamo se građanima drugoga reda u zemlji koju volimo, za koju želimo da nas prihvaća kao ravne drugima. Naša marljivost i strpljenje u slučaju Pekmezare očito se krivo shvaćaju. Preseljenje Pekmezare ne smije biti kazna za našu predanost i ljubav prema Podravki. Zato ponavljam, Pekmezara je srce Podravke, i mora ostati u našoj Koprivnici. Nema tog ekonomskog razloga kojim ćete moći isprati gorčinu nepravde koju osjeća svaki Podravkaš, a danas smo svi mi u Koprivnici i cijeloj našoj Podravini, Podravkaši. Pozivam Vas da se autoritetom velikog dioničara suprotstavite ovoj nerazumnoj odluci i zaustavite preseljenje Pekmezare. I time pokažete da ste premijer svih građana, koji razumije potrebe svih gradova, bez obzira na to što u tim gradovima Vaša stranka nije na vlasti.

Koristim ovu priliku za otvaranje još jedne teme vezane uz našu Podravku, a čemu smo svjedoci u posljednje vrijeme. Prije dvije godine kad je ministar u Vladi, gospodin Goran Marić, opravdavao svoju snažniju prisutnost u Podravki, tvrdio je da Podravka ne smije biti ničiji politički bankomat, već se pod hitno mora vratiti na listu kompanija od strateškog interesa Republike Hrvatske. Čini se da je to bila samo privremena pjesma za naše uši, odnosno politički popeglani spin za umirenje lokalne zajednice, a ispod stola se događalo nešto drugo. Ne ulazeći u sadašnje trgovanje dionicama kompanija izlistanih na burzi, volio bih znati koji je stav države, kao velikog dioničara i zagovornika ideje o vraćanju Podravke na listu strateških kompanija, o tome da su mirovinski fondovi postali većinski vlasnici Podravke s više od 50% dionica. Radi li se ovdje o nekom prešutnom dogovoru s mirovinskim fondovima o daljnjoj privatizaciji (i prodaji) Podravke nekom poznatom kupcu za kojeg “igraju” mirovinci? S obzirom na to da je ministar Goran Marić vodio skupštinu dioničara Podravke, teško je povjerovati da nema baš nikakvih informacija. Možda o tome nešto zna i predsjednik Sabora i glavni tajnik stranke kojoj ste na čelu?



Kao gradonačelnik grada koji je toliko povezan s Podravkom, nadam se da ćemo dobiti jasne i pozitivne odgovore koji će otkloniti bilo kakve sumnje u preseljenje Pekmezare i prodaje naše Podravke već poznatom kupcu, a putem transakcija mirovinskih fondova. Jednako tako izražavam nadu da će se ovom naporu očuvanja Pekmezare i Podravke u rukama sadašnjih vlasnika pridružiti i županijska vlast, kao i lokalni predstavnici u Nadzornom odboru Krunoslav Vitelj i Dajana Milodanović. Uvjeren sam da i u njima kuca podravsko srce koje neće šutke gledati u pod dok nam kradu prošlost i ugrožavaju budućnost.

I za kraj, ostaje mi samo da ponovim – Podravci jesu mirni i marljivi, šutljivi i radišni, ali za našu Pekmezaru i Podravku bit ćemo se spremni boriti kao za svoj Pelješki most. Jer, Podravka je Koprivnica, a Koprivnica je Podravka.

Pozdravljam Vas iz grada sa srcem, sjedišta kompanije sa srcem“,

GRADONAČELNIK: Mišel Jakšić, dipl. oec

Facebook Comments

Loading...
DIJELI