Grbin: ‘Kredit za Uljanik nije trajno rješenje, razmišlja li Vlada o Planu B?’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Kad se jamči proračunskim novcem, pitanje poslovne tajne ustupa prednost pitanju prava građana da znaju što se događa s njihovim novcem“, kaže Grbin

Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, u Puli je komentirao stanje u Uljaniku. Pozdravio je odluku Europske komisije i Vlade, kojom je odobren kredit od 96 milijuna eura.

Taj kredit nije trajno rješenje. Ovdje se radi o privremenom rješenju koje je vremenski ograničeno. Ovakva jamstva mogu trajati najdulje 6 mjeseci. U tih 6 mjeseci, treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja, ne samo donijeti nekakve odluke, nego je potrebno pripremiti ozbiljan plan restruktururiranja. Vlada RH s tim planom restrukturiranja ide prema Europskoj komisiji i nakon njezina odobrenja, dana jamstva koja su dala za proces mogu postati jamstva za restrukturiranje”, izjavio je Grbin.

Kad se jamči proračunskim novcem, pitanje poslovne tajne ustupa prednost pitanju prava građana da znaju što se događa s njihovim novcem. Zato tražimo da svaka odluka, svaki dokument bude javan, kako bi građani, ali iznad svega radnici, znali na čemu su i hoće li im se ponovno dogoditi situacija u kojoj mjesecima nisu primali plaće. Takva situacija je da se ne smije dogoditi”, dodao je.

Postavio je i pitanje koja je druga opcija za Uljanik, u slučaju da jamstvo i restrukturiranje ne prođe u Europskoj komisiji. Prozvao je Vladu je li razmatra o nekoj drugoj opciji ili rješenju.

Radnike potpuno razumijem, jer plaće još uvijek nisu isplaćene. Oni inzistiraju na tome da im plaće budu isplaćene. Jamstvo koje je Vlada dala je podijeljeno u dvije grupe. Jedna se odnosi na obveze koje su nastale i to će biti isplaćeno samo na temelju ove odluke Europske komisije. Druga grupa jamstava predstavlja novac koji će biti isplaćen. Uljanik u ovom trenutku može dobiti samo za ono što duguje. Meni je potpuno razumljivo da postoji dio radnika koji se bore za svoju egzistenciju. Može li onaj tko je Uljanik doveo u probleme brodogradilište iz njih i izvući? Plan restrukturiranja puno je ozbiljniji nego što se priča. Ovdje je pitanje odgovornosti uprave”, naglasio je Grbin.



Radnici su odustali od današnjeg štrajka, odnosno štrajk je “stavljen u mirovanje”, zbog odluke Europske komisije. Upravi je dan rok do petka za isplatu plaća.

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Bruno Bulić, potvrdio je za N1 da je donesena odluka o odgodi štrajka, ali dio radnika je ipak nezadovoljan s tom odlukom i okupili su se pred Upravom, zahtijevajući da Uprava ode.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI