Grbin prozvao Vladu zbog glavnog državnog odvjetnika

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u ponedjeljak je u ime zastupničkog kluba svoje stranke održao konferenciju za medije na kojoj je upozorio kako početkom sljedećeg tjedna istječe mandat glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, pa je Vladu, koja u saborsku proceduru još nije poslala prijedlog kandidata za tu dužnost, pozvao da to hitno učini, prenosi portal Direktno.

Napomenuo kako je člankom 95. Zakona o Državnom odvjetništvu propisano da se postupak izbora novog državnog odvjetnika mora pokrenuti tri mjeseca prije isteka mandata sadašnjeg, kazao je Grbin te, ne ulazeći i Vladina kadrovska rješenja, Banske dvore pozvao da što je moguće prije u proceduru uputi prijedlog kandidata, kako bi Sabor u međuvremenu mogao provesti postupak.

Pojasnio je kako se mora sazvati Odbor za pravosuđe na kojem će se razgovarati s kandidatom, potom provesti rasprava i glasovanje. S obzirom na ‘cajtnot’ u koji smo dovedeni, za to već u ovom trenutku imamo manje od tjedan dana, istaknuo je Grbin.

Za ilustraciju, podsjetio je kako je to izgledalo 2014. kada je Vlada u proceduru uputila prijedlog krajem veljače, dva mjeseca prije isteka mandata tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika. Sabor je početkom ožujka donio odluku o izboru novog glavnog državnog odvjetnika i izabrao Dinka Cvitana, a nakon toga su Mladen Bajić i Cvitan imali mjesec i pol dana za pripremu primopredaje dužnosti.
Grbin je upozorio na iznimnu važnost tog izbora, s obzirom da DORH vodi postupak protiv svih počinitelja kaznenih djela u Hrvatskoj, ali i radi na zastupanju Hrvatske u arbitražnim postupcima koji se pokreću protiv nje zbog švicarskog franka. “Dakle, instituciju koja štiti ekonomske interese Hrvatske i progoni počinitelje svih kaznenih djela u Hrvatskoj spremni smo ostaviti bez čelnog čovjeka”, kazao je Grbin i naglasio kako je Vlada jedini ovlašteni predlagatelj za tu dužnost.

Unatoč nekih “gafova”, Grbin je kazao kako “ne bih imao ništa protiv da Cvitan nastavi obnašati dužnost”.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI