Grbin prozvao Vladu zbog glavnog državnog odvjetnika

0
422
Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u ponedjeljak je u ime zastupničkog kluba svoje stranke održao konferenciju za medije na kojoj je upozorio kako početkom sljedećeg tjedna istječe mandat glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, pa je Vladu, koja u saborsku proceduru još nije poslala prijedlog kandidata za tu dužnost, pozvao da to hitno učini, prenosi portal Direktno.

Napomenuo kako je člankom 95. Zakona o Državnom odvjetništvu propisano da se postupak izbora novog državnog odvjetnika mora pokrenuti tri mjeseca prije isteka mandata sadašnjeg, kazao je Grbin te, ne ulazeći i Vladina kadrovska rješenja, Banske dvore pozvao da što je moguće prije u proceduru uputi prijedlog kandidata, kako bi Sabor u međuvremenu mogao provesti postupak.

Pojasnio je kako se mora sazvati Odbor za pravosuđe na kojem će se razgovarati s kandidatom, potom provesti rasprava i glasovanje. S obzirom na ‘cajtnot’ u koji smo dovedeni, za to već u ovom trenutku imamo manje od tjedan dana, istaknuo je Grbin.

Za ilustraciju, podsjetio je kako je to izgledalo 2014. kada je Vlada u proceduru uputila prijedlog krajem veljače, dva mjeseca prije isteka mandata tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika. Sabor je početkom ožujka donio odluku o izboru novog glavnog državnog odvjetnika i izabrao Dinka Cvitana, a nakon toga su Mladen Bajić i Cvitan imali mjesec i pol dana za pripremu primopredaje dužnosti.
Grbin je upozorio na iznimnu važnost tog izbora, s obzirom da DORH vodi postupak protiv svih počinitelja kaznenih djela u Hrvatskoj, ali i radi na zastupanju Hrvatske u arbitražnim postupcima koji se pokreću protiv nje zbog švicarskog franka. “Dakle, instituciju koja štiti ekonomske interese Hrvatske i progoni počinitelje svih kaznenih djela u Hrvatskoj spremni smo ostaviti bez čelnog čovjeka”, kazao je Grbin i naglasio kako je Vlada jedini ovlašteni predlagatelj za tu dužnost.

Unatoč nekih “gafova”, Grbin je kazao kako “ne bih imao ništa protiv da Cvitan nastavi obnašati dužnost”.

 

Loading...