Grmoja: ‘Glas za Plenkovića je glas za Tajanija i Vučića’

screenshot

U nedjelju će se u Zagrebu održati Nacionalni skup Mosta nezavisnih lista. Ondje će se okupiti Mostovci iz cijele zemlje i prezentirati ideje o tome kako bi i što trebalo poboljšati u našoj zemlji. O tome ali i ostalim dnevno-političkim zbivanjima razgovarali su u HRT-ovom Studiju4 s Mostovim politički tajnikom i saborskim zastupnikom Nikolom Grmojom.

Grmoja kaže da je cilj skupa predstaviti ono što Most zapravo jest – za koje se javne politike zalaže, što će promovirati na hrvatskoj političkoj sceni i teme koje su im u fokusu.

Podsjetit ćemo javnost da smo jedina politička opcija koja je uputila u saborsku proceduru cjelovitu reformu opravosuđa, izbornog zakona, kazao je.

Govoreći koliko članova Most ima, Grmoja kaže kako je riječ o specifičnoj političkoj opciji – oni nisu klasična politička stranka, imaju stranački dio i platforme. Za primjer je naveo Antu Pranića, koji nije član stranke MOST, ali je nezavisni na toj platformi.

Imamo taj nestranački dio koji se sastoji od nezavisnih načelnika ili pojedinaca koji su na platformi Mosta, a imamo i stranački dio. Najistaknutiji zastupnik MOST-a Miro Bulj nije uopće član Mosta, rekao je.



Na skupu će predstaviti i nove, mlade ljude koji će biti budućnost Mosta. Formiraju županijske i gradske organizacije, svjesni su da je dugoročno nemoguće održavati političku opciju bez infrastrukture.

Na pitanje hoće li se što mijenjati u konceptu Mosta nezavisnih lista kao stranke, Grmoja kaže da će ojačati infrastrukturu na terenu, pokušat će ojačati i u svakom mjestu u Hrvatskoj imati organizaciju Most. Vrlo brzo će se održati izbori za Europski parlament, Most prvi put izlazi na ove izbore. Grmoja kaže da su oni politička opcija koja nije jaka samo u jednom dijelu Hrvatske poput IDS-a, kaže da su svugdje napravili rezultate i očekuje da na ovim izborima Most osvoji 2 mandata. Listu još nisu sastavili jer imaju mnogo kvalitetnih ljudi i teško je odlučiti.

Cilj im je uvesti novu paradigmu u EU parlament – drži da se moramo boriti za hrvatske interese u EU parlamentu i tražiti saveznike po određenim pitanjima.

Već otprije je poznato da će nositelj liste biti Božo Petrov, Grmoja za sebe kaže da on nije čovjek koji bi trebao napustiti Hrvatsku u ovom trenutku, smatra da je potrebniji u Saboru, u razgovoru s građanima jer oni očekuju da i dalje nastavi borbu koju vodi u Saboru. Dodao je da nije zainteresiran za odlazak u Bruxelles, ali ako iz Mosta tako odluče, ispoštivat će volju.

Govorio je i o predsjedničkim izborima, kaže da će o tome odlučivati nakon EU izbora, oni su u fokusu. Moraju vidjeti i rezultate i događanja na političkoj sceni, tada očekuje da će se neke stvari promijeniti.

Osvrnuo se i na Tajanijevu izjavu o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, kaže da se odmah oglasio po tom pitanju jer je to skandalozna izjava. Posebno ga zabrinjava činjenica da Hrvatska ne proglašava isključivi gospodarski pojas, iako na to ima pravo na koje ju je EK pozvala da to učini. Kaže da mu je Plenković rekao da to ne čine zbog prijateljskih odnosa sa Tajanijem i ostalim kolegama iz Europske pučke stranke jer da nam ne trebaju sukobi s Italijom, a oni i dan danas koriste naše resurse, naše more i trebamo proglasiti isključivi gospodarski pojas. Smatra da je Plenkovićeva reakcija na Tajanijeve riječi preblaga i zakašnjela, a diplomatskom notom je trebalo reagirati i ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Jasno je da tu nema želje da se snažnije reagira jer su članovi iste političke grupacije. Jasno sam poručio da je glas za Plenkovića i za HDZ, odnosno glas za pučane, zapravo glas za talijanski imperijalizam i gospodina Tajanija isto tako i za velikosrpsku politiku i Aleksandra Vučića koji je član iste političke grupacije, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI